Игра „Отгатни Сливен от миналото“ и за децата

Публикувано на: април 4, 2020

Скъпи малки приятели,

По време на принудителна ваканция стоенето у дома понякога е скучно. Затова сме ви приготвили една интересна игра, която ще ви запознае с част от легендите за родния Сливен, и ще ви забавлява. Всички предания са включени в книгата „Моята първа книжка с легенди за Сливен“, издадена от ОДФ-Сливен.

Всяка сряда и всяка събота, до 13 май, ще ви представяме по една легенда. Можете да я прочетете сами или да помолите мама, тате, баба или дядо да ви я прочетат. Към всяка легенда ще има черно-бяла илюстрация за разпечатване, която трябва да оцветите. Помолете близките си да направят снимка на оцветената рисунка и да я изпратят на нашия мейл:odf.sliven@gmail.com. За най-добрите малки художници ще има награди – изданието „Моята първа книжка с легенди за Сливен“, и комплект за оцветяване „Легенди за Сливен“.

  

Предизвикателство ще има и към близките ви. Към всяка легенда и черно-бяла илюстрация за оцветяване, ще има картина, която ще подсказва следващата легенда. Вашите близки трябва да познаят коя ще е тя. Отговорите им очакваме на фейсбук-страницата на ОДФ-Сливен. Най-добре представилите се възрастни ще получат за награда една от книгите „Спомените на Сливенския балкан“, „Неочаквани гости на Синята планина“ или „22 отговора на въпроса защо Сливен“.

И така – започваме с първата легенда.

ПРЕДАНИЕ ЗА ПОТОПА И СПАСЕНИТЕ ЖИВОТНИ

 

Някога, много отдавна, в горите на Сливенския Балкан са живели най-различни животни. По тези места се срещали мечки, маймуни, камили и лъвове, вълци и лисици, разбира се, имало жаби и гущери, и всякакви други твари. Сладкогласни птици извивали мелодични песни, а пъстри пеперуди украсявали поляните.

Изненадващо настъпил потоп. Заприиждали огромни вълни, заливайки всичко наоколо. Водата непрекъснато се покачвала. Спасение можело да се намери само на най-високите места по билото на планината и високите върхове.

За да спаси своите чеда, животните, сам Господ Бог пратил глашатаи да им помогнат. Всички животни трябвало да се изкачат по стръмните планински пътеки. Божията заповед гласяла: “Спасение търсете без присмех и злоба! Не протестирайте срещу Моята воля! Всички, които не са сторили грях, ще се спасят! Който не се подчини, да търси закрила от дявола!“.

Сред първите, които чули Божията заповед, били мечката и маймуната. Щом водата заприиждала, мечката и маймуната тръгнали заедно с другите животни към връх Малка Чаталка. След тях пъплели по стръмнината още много други животни. Всички били ужасени. Още десетина метра оставали до спасението, обаче дяволът пратил лоши мисли в главите на маймуната и мечката. Те си помислили: “Нека ние да бъдем последните спасени! Нека след нас всички да се удавят! Така ще има много храна за нас и няма да я делим с другите!“. Господ прочел мислите им и ги наказал жестоко. Вкаменил ги само на десет крачки от спасителния връх, за поука на другите животни.

По същото време, само че по Хайдушката пътека, спасение от потопа търсела една камила. Зад нея с подскоци изкачвала камъните малка зелена жаба. Камилата и жабата били стигнали почти до края на пътеката, където било спасителното място.  

Уморила се камилата и решила да си почине. Видяла хрупкава зелена трева и си помислила: “На върха няма да има такава свежа трева, я за минутка да си почина и да похапна“. Вкусна била тревата и на камилата й се усладила. Забравила за потопа и не усетила как минава времето.

Видяла я жабата и отправила молитва към Господ: “Моля те, Господи, остави време и аз да си похапна нещичко като тази камила!“. Жабата била близо до камилата – от източната страна на масива.

Двете животни не били споходени случайно от тези мисли. Те също били пратени от злия дявол. Господ не само не отговорил на молитвата, ами незабавно им пратил наказание – да се вкаменят, за да напомнят на минаващите по Хайдушката пътека за последиците от лакомията и силата на Божия гняв.

Така ще ги намерим и днес. Близо до Малка Чаталка са Мечката и Маймуната, а почти в края на Хайдушката пътека – доволно полегналата Камила и молещата се Жаба.

Играта „Отгатни Сливен от миналото“ е по основната програма на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.