Играта „Отгатни Сливен от миналото“ продължава с легенда за вечната обич

Публикувано на: април 22, 2020

Скъпи деца, нашата игра, която ви запознава с част от легендите за родния Сливен, продължава. Преданията са част от книгата „Моята първа книжка с легенди за Сливен“, издадена от ОДФ-Сливен. Всяка сряда и всяка събота, до 13 май, ви представяме по една легенда. Можете да я прочетете сами или да помолите мама, тате, баба или дядо да ви я прочетат. Към всяка легенда има черно-бяла илюстрация за разпечатване, която трябва да оцветите. Помолете близките си да направят снимка на оцветената рисунка и да я изпратят на нашия мейл: odf.sliven@gmail.com. За най-добрите малки художници ще има награди – изданието „Моята първа книжка с легенди за Сливен“, и комплект за оцветяване „Легенди за Сливен“.

  

Предизвикателство има и към близките ви. Към всяка легенда и черно-бяла илюстрация за оцветяване, публикуваме картина, която подсказва следващата легенда. Вашите близки трябва да познаят коя ще е тя. Отговорите им очакваме на фейсбук-страницата на ОДФ-Сливен. Най-добре представилите се възрастни ще получат за награда една от книгите „Спомените на Сливенския балкан“, „Неочаквани гости на Синята планина“ или „22 отговора на въпроса защо Сливен“.

И така – представяме ви новата легенда.

ХАЛКАТА – СИМВОЛ НА НЕУГАСВАЩА ОБИЧ

„Коя е тая, която блести като зората, красива като луната, чиста като слънцето, страшна като войска със знамена…” са думи от песен, която траките пеели на венчалните си тържества. Мистерията на венчанието и въплъщението на семейството били бялата премяна на възлюбената и празничните одежди на младоженеца.

Особено внушително било облеклото на тракийския младоженец – позлатен нагръдник със златни закопчалки и красиви сребърни плочки по колана.

Бялата одежда на булката обхващала цялото й тяло – чак до петите. Непокрити били само красивата й глава и нежните китки на ръцете й.

Обкичени с тежки накити, специално направени за тържественото събитие, влюбените отпивали глътка гъсто черно вино от сребърна фиала.

Част от венчалния ритуал било и вълшебството на Халката, за което се носели легенди още от древни времена. Говорело се, че ако момък и девойка се хванат за ръце и едновременно преминат през Халката, остават влюбени за цял живот. Древната скала с неповторимия си вид притежавала магическа сила да влияе върху чувствата на хората. Векове наред каменната господарка от Синята планина е давала надежда на влюбените за щастлив семеен живот.

Играта „Отгатни Сливен от миналото“ е по основната програма на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.