Играта „Отгатни Сливен от миналото“ продължава с нова легенда

Публикувано на: април 15, 2020

Скъпи деца, нашата игра, която ви запознава с част от легендите за родния Сливен, продължава. Преданията са част от книгата „Моята първа книжка с легенди за Сливен“, издадена от ОДФ-Сливен.

Всяка сряда и всяка събота, до 13 май, ви представяме по една легенда. Можете да я прочетете сами или да помолите мама, тате, баба или дядо да ви я прочетат. Към всяка легенда има черно-бяла илюстрация за разпечатване, която трябва да оцветите. Помолете близките си да направят снимка на оцветената рисунка и да я изпратят на нашия мейл:odf.sliven@gmail.com. За най-добрите малки художници ще има награди – изданието „Моята първа книжка с легенди за Сливен“, и комплект за оцветяване „Легенди за Сливен“.

  

Предизвикателство има и към близките ви. Към всяка легенда и черно-бяла илюстрация за оцветяване, публикуваме картина, която подсказва следващата легенда. Вашите близки трябва да познаят коя ще е тя. Отговорите им очакваме на фейсбук-страницата на ОДФ-Сливен. Най-добре представилите се възрастни ще получат за награда една от книгите „Спомените на Сливенския балкан“, „Неочаквани гости на Синята планина“ или „22 отговора на въпроса защо Сливен“.

И така – представяме ви следващата легенда.

АРХАНГЕЛА

Преди много години по нашите места често върлували лоши болести. Най-страшната от тях била чумата. Много хора умирали, а по чудо оживелите са търсили спасение по високите планински места.

Веднъж бедствието дошло от Анадола и запалило села и градове. Започнали да умират деца и старци, жени и мъже. Бягството към хладните поли на планината бил единственият изход от чумната епидемия. Хората взели храна и малко покъщнина и изоставили прокълнатите домове. Смел водач решил да поведе оживелите след чумата към най-скритите кътчета на Синята планина. По пътя мъжът се молел за избавлението на всички.

Дълго вървели хората. Уморени и изтощени, всички се оглеждали за извор, за да утолят жаждата си. Слънцето греело безмилостно, с напукани устни всички отправяли молитва към небето, надявали се отнякъде да дойде спасение. Водачът също молел за милост и знак за живителен извор.

Слънцето уморено залязло. С идването на вечерта се извила страшна вихрушка. Събаряйки столетни дървета, бурята сякаш искала да унищожи всяка живинка в планината. Минало полунощ и от мястото, откъдето водачът отправял горещи молитви, огромен столетен бук с гръм и трясък се строполил на земята. От корените на дървото изведнъж бликнала вода.

Блеснала силна светлина. Над поваления вековен бук се изправил в цял ръст огромен Архангел. Главата му била увенчана с ореол. Погледнал вцепенените хора и полетял към небесните висини. Хората паднали на колене, поклонили се на своя спасител и благодарили на Бога, който чул горещите им молитви и им изпратил спасителя.

И днес изворът блика от скалата, все така кристален и леден. Благодарните хора нарекли скалата, от която извира водата, Архангела.

……………..

Днес хората също се борят със страшна болест и се надяват отнякъде да дойде спасение. Здравето се оказа най-голямото богатство. То зависи и от добрата и полезна храна. Всички знаем, че наричат чесъна „суперхрана“, заради веществата в него, които подобряват здравословното състояние. Чесънът присъства в много стари български ястия. За чумлека (чомлека), например, се носят легенди, че гонел чумата и затова бил наречен така. Рецепти, в които присъства чесън, има и в кулинарните ни сборници „Вкусно пътешествие из Сливенския край“. Днес предлагаме на читателите ни няколко от тях.

Чеснова разядка /Сливен/

 

Продукти: 10 глави чесън; ½ ч.ч. растително масло; сол на вкус

Приготвяне: Изчистените скилидки чесън се поръсват със солта и се счукват, като се прибавя на тънка струя растителното масло. Сместа се разбърква и се изсипва в чиния.

Хайвер от орехови ядки и чесън /Сливен/

Продукти: 2 глави чесън; ядките на 20 ореха; 2 филии сух бял хляб; 5 с.л. растително масло; 50 г кисело мляко; сол; оцет

Приготвяне: Чесънът се счуква със солта. Прибавят се счуканите орехови ядки и накиснатият във вода и изстискан хляб. Разбиват се, като се сипва по малко от растителното масло. Накрая се прибавя киселото мляко. Сместа се подправя със сол и оцет и се разбърква.

Чомлек със заек в гювеч /Желю войвода/

Продукти: 1 заек; 5 глави лук; 300 г арпаджик; 1 глава чесън; 1 ч.ч. бяло вино; 1 с.л. оцет; 3 дафинови листа; 10 зърна черен пипер; 3 зърна бахар; 1 с.л. червен пипер; 1 ч.л. захар; 5 с.л. олио; сол

Приготвяне: Заекът се нарязва на порции и се слага в голям глинен гювеч. До него се нареждат едро нарязан лук, арпаджикът и обелените скилидки чесън. Залива се с виното, оцета и хладка вода, колкото да покрие продуктите. Добавят се дафиновите листа, зърната черен пипер и бахар, захарта, червеният пипер и олиото. Разбърква се и се посолява. Гювечът се захлупва и се запечатва с тесто. Пече се на умерена фурна около 2 часа.

Заешки чомлек в гърне /Биково/

 

Продукти: 1 заек средно голям (1.7 кг); 2 ½ кг. стар лук; 5/6 глави стар чесън; ½ буркан доматена салца; 3-4 листа дафинов лист; 10 зърна черен пипер; 2-3 зърна бахар; 1 ч. л. червен пипер; сол; сух или пресен магданоз; 1 ч.ч. вино

Приготвяне: Нарязва се заекът на парчета и се препенва. Нарязва се лукът на едро и се изчиства чесънът от горните люспи, като се внимава главите да останат цели. Прецежда се месото и се запържва. Изсипва се в гърнето. След това се запържва лукът и се прибавя към месото. В тигана се налива доматената салца и се прибавят дафиновият лист, черният пипер, бахарът и червеният пипер. Слага се на огъня за 5-6 минути и се добавя в гърнето. Залива се с бульона и виното, разбърква се, посолява се на вкус, прибавя се чесънът, поръсва се с магданоза и се пече до готовност (около час, час и половина, в зависимост от месото).

Играта „Отгатни Сливен от миналото“ е по основната програма на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.