Играта „Отгатни Сливен от миналото“ ви връща във времето на траките

Публикувано на: април 18, 2020

Скъпи деца, нашата игра, която ви запознава с част от легендите за родния Сливен, продължава. Преданията са част от книгата „Моята първа книжка с легенди за Сливен“, издадена от ОДФ-Сливен. Всяка сряда и всяка събота, до 13 май, ви представяме по една легенда. Можете да я прочетете сами или да помолите мама, тате, баба или дядо да ви я прочетат. Към всяка легенда има черно-бяла илюстрация за разпечатване, която трябва да оцветите. Помолете близките си да направят снимка на оцветената рисунка и да я изпратят на нашия мейл: odf.sliven@gmail.com. За най-добрите малки художници ще има награди – изданието „Моята първа книжка с легенди за Сливен“, и комплект за оцветяване „Легенди за Сливен“.

  

Предизвикателство има и към близките ви. Към всяка легенда и черно-бяла илюстрация за оцветяване, публикуваме картина, която подсказва следващата легенда. Вашите близки трябва да познаят коя ще е тя. Отговорите им очакваме на фейсбук-страницата на ОДФ-Сливен. Най-добре представилите се възрастни ще получат за награда една от книгите „Спомените на Сливенския балкан“, „Неочаквани гости на Синята планина“ или „22 отговора на въпроса защо Сливен“.

И така – представяме ви нова легенда.

ПИРШЕСТВАТА НА ТРАКИТЕ

 

Пещерата Змееви дупки е обитавана от хората от много векове. Тук намирали подслон и древните траки. Те били първите, които умеели от недрата на земята да добиват метали. От смесените мед и калай получавали бронз. Изработвали каменни калъпи, в които отливали метални сечива. Извличали желязото от богатите находища в планините. Сръчно изработвали брадви и остриета за стрелите си.

В околността на пещерата Змееви дупки преди време е имало находища от желязна и медна руда. Тук добивали и злато, необходимо да изработката на тежките тракийски накити.

Предците ни са посрещали деня на пролетното равноденствие особено тържествено. Домакинът накъсвал хляба на големи парчета и го раздавал на гостите. След това раздавал и късове жарено месо. После в знак на уважение домакинът вдигал наздравица с всеки един от гостите, затова златната му амфора имала два срещуположни чучура. Черното вино течало на тънка струйка право в гърлата, а смеховете и шегите на пируващите огласяли до зори цялата околност.

Гъсто и уханно вино правели траките, но умеели и да го пият. Никога не разреждали виното с вода, както правели гърците, защото считали това за светотатство. За древните траки виното било дар от бога, течна храна, която дава сила.

На пировете траките решавали важни политически и военни дела.

Един от най-почитаните богове бил Дионис – богът на виното и веселието. Всяка година жреците на Дионис започвали отрано подготовката за празненствата по случай настъпването на пролетта. Ехтели весели песни, звуци на флейти и медни кимвали. Над този весел шум ехтял като подземен гръм силният тътнещ звук на тимпаните.

Векове след времето на тракийските пиршества срещу входа на пещерата Змееви дупки жителите от съседните села изградили параклис. Нарекли го ”Свети четиридесет мъченици”. Празникът на параклиса се чествал на 9 март – сега 22 март. Стичали се всички, които живеели наоколо, защото искали да участват в тайнството на празника, свързан с въвеждането на пролетта в дома.

Дори когато от параклиса останали само руини, тържественото посрещане на пролетта по тези места продължило още дълги години. Допреди няколко десетилетия на този ден имало събор, който бил посещаван от мало и голямо.

Играта „Отгатни Сливен от миналото“ е по основната програма на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.