Играта „Отгатни Сливен от миналото“ за децата продължава

Публикувано на: април 8, 2020

 Скъпи малки приятели, интересната ни игра, която ви запознава с част от легендите за родния Сливен, продължава. Всички предания са включени в книгата „Моята първа книжка с легенди за Сливен“, издадена от ОДФ-Сливен.

Всяка сряда и всяка събота, до 13 май, ви представяме по една легенда. Можете да я прочетете сами или да помолите мама, тате, баба или дядо да ви я прочетат. Към всяка легенда има черно-бяла илюстрация за разпечатване, която трябва да оцветите. Помолете близките си да направят снимка на оцветената рисунка и да я изпратят на нашия мейл:odf.sliven@gmail.com. За най-добрите малки художници ще има награди – изданието „Моята първа книжка с легенди за Сливен“, и комплект за оцветяване „Легенди за Сливен“.

  

Предизвикателство има и към близките ви. Към всяка легенда и черно-бяла илюстрация за оцветяване, публикуваме картина, която подсказва следващата легенда. Вашите близки трябва да познаят коя ще е тя. Отговорите им очакваме на фейсбук-страницата на ОДФ-Сливен. Най-добре представилите се възрастни ще получат за награда една от книгите „Спомените на Сливенския балкан“, „Неочаквани гости на Синята планина“ или „22 отговора на въпроса защо Сливен“.

И така – продължаваме със следващата легенда.

 

ХАЛКАТА И МОРЕТО

Преди много векове по нашата планета Земя имало много вода, океаните били по-големи, моретата и езерата още по-многобройни. От красивата синя планина, по-късно наречена Стара планина, стърчали само хребети. Мощни вълни се разбивали в скалите и много кораби изчезвали в зловещите бури. Спасение имало само в една чудновата скала.

Осем метра висока, тя извисявала снага и служела за пристан на смелите мореплаватели. Само на десетина метра от чудната скала бил най-страшният за моряците зъбер. Високата страховита грамада разбивала корабите дори само при един удар. Гладка и остра като нож, тя била кошмарът на морските капитани. Чудноватата скала обаче била друго нещо. Застанала полегато, наклонена на запад, като венец извивала дъгообразния си каменен гръбнак, за да могат мореплавателите да намерят спокоен пристан в бурното море. Смелчаците плували от кораба до скалата и с дебели въжета завързвали корабите. През отвора й можели да преминат свободно и да намерят покой, докато бурята отмине.

Скалата-спасение наричали Халката. В открито море се виждала отдалече и след неравна борба с морската стихия била сигурно убежище, надежда и живот.

И днес Халката извисява гордо красивата си каменна гръд, а на десетина метра от нея е зловещата скала-рушител. От морето няма и следа, само от дълбоките планински ровове понякога изскачат черупки от причудливи раковини, за да напомнят, че в тази легенда може да има и зрънце истина.

Играта „Отгатни Сливен от миналото“ е по основната програма на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.