Ивайла Дженева – за изкуството, таланта и родния Сливен

Публикувано на: октомври 22, 2019


Ивайла Дженева е в 7 клас в ППМГ „Добри Чинтулов”. Тя е един от талантите, които подкрепя фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. На 12 октомври в галерия „Седем” бе открита първата самостоятелна изложба на младата художничка, с 13 живописни импресионистични творби, посветени на природата, животните и красотата на танца. Ментор на Ивайла е преподавателят в НХГ „Димитър Добрович” Йордана Кунчева.

– Ивайла, разкажи ни за своя талант.

– Моят талант е свързан с рисуването. Занимавам се с това от 5-годишна. Обожавам да рисувам пейзажи. Животните също са ми интересни за рисуване. За картините си използвам акрилни бои.

– Посещаваш ли школа по изобразително изкуство или се занимаваш сама?

– Имам учители, но в последно време най-често се занимавам сама. Йордана Кунчева много ми помага да рисувам. Преди време взимах уроци при нея, посещавах нейната школа. А сега все още ми помага при нужда и винаги ме подкрепя.

Има ли къде за изявяваш таланта си?

– Има. Съвсем скоро направих изложба в галерия „Седем”, благодарение на моята госпожа Йордана Кунчева и госпожа Дора Куршумова. В различни конкурси не участвам чак толкова често.

– Спомена първата си самостоятелна изложба. За какво те вдъхнови тя?

– Много се зарадвах за предоставената ми възможност да подредя своя изложба. Беше много хубаво. Бях много притеснена, но всичко много ми хареса. Бих искала да имам още много такива моменти. Бих направила още една изложба, например, догодина. Харесва ми да рисувам и нямам нищо против да се занимавам с изкуство и като порасна.

– Каква е твоята мечта за родния Сливен?

– Мечтая да стане по-хубав град, да няма хора, които си заминават от него. Иска ми се градът отново да е пълен с хора, както преди. Ако има повече проекти, ако по-образованите хора останат тук и движат града напред, това ще се случи.

Изложбата на Ивайла Дженева бе по основната програма на ОДФ-Сливен за подкрепа на талантливи деца от града. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.