Из „Пътят на виното в Сливенския край“: ВИ „Афузов“

Публикувано на: май 29, 2020

Скъпи приятели, през месеца разгръщаме страниците на изданието на ОДФ-Сливен „Пътят на виното в Сливенския край“. В този своеобразен пътеводител в света на виното в региона са представени 10 от най-големите и известни винарски изби. Изданието съдържа информация на български и английски език за развитието на всяка винарска изба, представени са и най-известните продукти на всяка марка. Книгата включва и интересни текстове за виното, за видовете съдове за вино, открити от археолозите край Сливен, легенди и древни български предания за напитката на боговете и др.

 

Припомнихме ви и за проведените през 2018 г. и 2019 г. Фестивали на винарите „Вино и творчество“, организирани от Община Сливен, в партньорство с фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. По време на фестивалите се проведоха и конкурсите „Вино на народа“, в категории бяло вино, розе и червено вино, а всеки посетител можеше да дегустира различните вина и да гласува за тези, които са му харесали най-много. През 2019 г. наградата „Вино на народа“ получи ВИ „Шато Ботево“ – за бяло и червено вина; а ВИ „Афузов“ – за розе.

Днес продължаваме представянето на ВИ „Афузов“ и част от нейните продукти.

ВИ „Афузов“ е създадена през 2014 г., като наследява традициите на сем. Афузови в българското винопроизводство. Избата се намира в с. Калояново, общ. Сливен.

При проектирането и изграждането са използвани най-съвременни технологии и тенденции в световното винопроизводство. Предвидено е избата да се използва като демонстрационен обект за винарски технологии и експериментални приложения на продукти за винопроизводство.

Капацитетът на сезон е 300 000 бутилки вино от най-високо качество. Има помещение с повече от 200 български и френски бъчви.

Всички съдове са оборудвани с автоматичен контрол на температурата и процесите, което дава възможност за постигане на най-високи стандарти за хигиена и добри производствени практики.

Използва се суровина от близките лозови масиви, които дава възможност да се предопределя качеството още при брането на гроздето.

Високите технологии позволяват постигане на по-ниски производствени разходи при запазване на отлично качество. Това е условие за постигане на отлична конкурентоспособност на продуктите на всеки пазар. Автоматизацията улеснява процесите на преработка. Големият опит на специалистите дава възможност за прилагане на енологични техники, водещи до разнообразие от възможности по отношение на крайния продукт и изискванията на пазара.

Вината, произведени тук, са с модерен стил, подчертани плодови ефекти, а внимателната работа с дъбова дървесина-бъчви предопределят комплексния характер на луксозните серии продукти.

ВИ „Афузов“ е основен спонсор и организатор на традиционните Пленери на виното, които се провеждат съвместно с фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Винарската изба осигурява части от бъчви и бутилки, върху които рисуват известни сливенски художници. Творбите от пленерите участват в благотворителни търгове с различни каузи. Със средства от търговете, например, бе закупено оборудване на галерия „Нова“ в НХГ „Димитър Добрович“, бе финансирано създаването на стенопис-графит „Азбука на въображението“ на фасадата на ОУ „Д-р Иван Селимински“, и др.

Произвежда много различни стилове бели, розови и червени вина, като се стреми към максимално високо качество и добър вкус.

Серия MYSTERY

 

MYSTERY DEBUT RED – червено вино с тъмно гранатов цвят, кадифен аромат на черни череши и ванилия, траен послевкус с асоциация за конфитюр от горски плодове. Подходящо за консумация с червени меса, дивеч или сирена. В купажа са включени сортовете Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz и Mystery.

MYSTERY DEBUT WHITE – вино с искрящ цвят на светло злато и свежи зелени нюанси, нежен аромат на бели градински цветя в комбинация с елегантни минерални тонове. Вкусът се характеризира със свежест, напомняйки на зрели праскови и цитруси. Подходящо за консумация с риба, леки меса, свежи салати, сирена, плодове и десерти. В купажа са включени сортовете Riesling Traminer, Chardonnay и Mystery.

MYSTERY DEBUT ROSE – вино с красив розов цвят, елегантен аромат на теменужки, божур и малини. Характерен плодов вкус, покриващ асоциацията на аромата. Запомнящ се сладък финал. Подходящо за консумация с леки риби, меса, плодове и десерти. В купажа са включени сортовете Cabernet Sauvignon, Shiraz и Mystery.

CABERNET SAUVIGNON MYSTERY – това вино има интензивен червено-виолетов цвят. Откриват се аромати на касис, зрели червени плодове, комбинирани с нотки на билки. Виното е със средно тяло, свежа киселинност и приятен послевкус. Изключително плодово усещане и елегантност. Чудесно се комбинира с ястия от червени меса, отлежали сирена и паста.

TRAMINER MYSTERY – това вино е създадено изцяло от сорта Траминер. Цветът е светложълт, със зеленикави оттенъци. Носът е характерен и нежен, на ароматни билки и грейпфрут. Вкусът е много свеж и хармоничен. Елегантно се съчетава с ястия от бели меса, свежи салати, меки сирена и леки десерти.

CHARDONNAY MYSTERY – цветът на това Шардоне е златист, със свежи зелени нюанси. В носа се откриват аромати на белена праскова, тропически плодове и цитруси. В устата то се усеща като плътно и богато, с чист и продължителен послевкус. Финалът е дълъг и запомнящ се с усещане за комплексност и хармоничност. Прекрасно се съчетава с леки месни ястия, риби и сирена.

MYSTERY BOX – висококачествени сортови характерни вина, затворени в атрактивна икономична опаковка. Отличават се с изискан аромат и плътен вкус. Опаковката е предвидена за многократно отваряне и наливане, при запазване качествата на продукта до 60 дни след първоначално отваряне. Изработват се следните сортове: Каберне Совиньон, Мерло, Розе – купаж от няколко сорта, Мускат, Шардоне. Съществуват опаковки от 3, 5, 10 и 20 литра.

Серия COR CAROLI

COR CAROLI RED – червено вино с тъмно-гранатов цвят, кадифен аромат на череши и ванилия, траен послевкус с асоциация за конфитюр от горски плодове. Подходящо за консумация с червени меса, дивеч или сирена. Виното е купаж от сортовете Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz и Mavrud, отлежавало 18 месеца в дъбови бъчви с различна степен на изпичане.

COR CAROLI WHITE – сортово бяло вино с чудесен златист цвят и свеж зеленикав нюанс. Частично ферментирало и във висококачествени български бъчви, в които след ферментацията е отлежало между 3 и 4 месеца. Улавя се елегантен нюанс на припечен хляб и масло в хармония със свежи плодови оттенъци. Вкусът е балансиран, с усещане за сладост и свежест едновременно. Виното е подходящо за консумация с рибни деликатеси, пушени бели меса и ордьоври. Създадено е изцяло от сорта Chardonnay реколта 2015, ферментирало в дъбови бъчви.

COR CAROLI ROSE – вино с красив розов цвят, елегантен аромат на божур, малина и зрял пъпеш. Характерен плодов вкус, покриващ асоциацията на аромата. Запомнящ се сладък финал. Подходящо за консумация с леки риби, меса, плодове и десерти. Виното е създадено изцяло от сорта Cabernet Sauvignon.

Серия WEINGARTEN – Вайнгартен е серия от две десертни вина, ориентирани към вкуса на някои чуждестранни туристи.

Вайнгартен Мускат О`тонел е бяло десертно вино със силен мускатов аромат, подходящо за аперитив или коктейли.

Вайнгартен Рабит Блъд е атрактивно червено десертно вино със силен аромат на нар и горски плодове, подходящо за аперитив или коктейли.

 

Серия DELICE

DELICE MALINA – Полусладко плодово вино, получено единствено от ферментация на натурални свежи плодове. Интензивен аромат на малини, цветът е светло-рубинен с блясък. Божественият вкус дава неповторим завършек и погалва сетивата Ви с невероятна свежест и приятна сладост. Малиновото вино на Афузов е превъзходно в компанията на шоколадови десерти, меки сладкиши, кремове, сладолед и чийзкейк.

DELICE SLIVA – плодово изкушение от Винарска изба АФУЗОВ получено от ферментацията на зрели сини сливи. Полусладко вино обагрено в прекрасен виолетов цвят и съхранило свежия аромат на пресни плодове. Вкусът се оформи от благородна сладост, освежаваща киселинност и намек за дълбочината на сушени плодове. Опитайте го в компанията на меки обезсолени сирена, кремообразни бели десерти, ароматни сладоледи или шоколадов фъч.

Ексклузивната серия THE KEY от винарска изба „Афузов“ изкушава ценителите на качествения вкус с бяло, червено вино и розе. Вината се създават с най-добрата селекция от отлични сортове грозде, гарантираща перфектна суровина за производството на еликсир с неповторим стил и изтънчен вкус, оставящ ароматни и хармонични нежни нотки. За дизайна на етикетите се използва нетрадиционен подход и символика: ключът, отключващ всички врати, е изрисуван с цвета на изкушаващия RED KEY от селекцията на серията.

CAB SAV MOCHA – виното е създадено изцяло от сорта Cabernet Sauvignon. Цветът е изразителен, рубинено червен, с керемидени оттенъци. Ароматът напомня за узрял черен плод, елегантно съчетан с ванилия, тютюн и кафе. Във вкуса се откриват меки танини и нотки на сливи и шоколад. Виното е отлежало 18 месеца в бъчви от български и френски дъб. Запомнящ се сладък финал.

Пътят на виното в Сливенския край“ е издание на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.