Из „Пътят на виното в Сливенския край“: ВИ „Шато Ботево“

Публикувано на: май 22, 2020

Скъпи приятели, през месеца разгръщаме страниците на изданието на ОДФ-Сливен „Пътят на виното в Сливенския край“. В този своеобразен пътеводител в света на виното в региона са представени 10 от най-големите и известни винарски изби. Изданието съдържа информация на български и английски език за развитието на всяка винарска изба, представени са и най-известните продукти на всяка марка. Книгата включва и интересни текстове за виното, за видовете съдове за вино, открити от археолозите край Сливен, легенди и древни български предания за напитката на боговете и др.

 

Припомнихме ви и за проведените през 2018 г. и 2019 г. Фестивали на винарите „Вино и творчество“, организирани от Община Сливен, в партньорство с фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. По време на фестивалите се проведоха и конкурсите „Вино на народа“, в категории бяло вино, розе и червено вино, а всеки посетител можеше да дегустира различните вина и да гласува за тези, които са му харесали най-много. През 2018 г. наградата „Вино на народа“ отиде при ВИ „Кермен“ за тяхното мерло, а през 2019 г. наградата „Вино на народа“ получи ВИ „Шато Ботево“ – за бяло и червено вина.

Днес продължаваме представянето на ВИ „Шато Ботево“ и нейните продукти.

Винарска изба „Шато Ботево“ отваря врати през есента на 2013 година. Тя се намира в местността „Балталък“, в землището на с. Ботево, общ. Тунджа. Има на разположение над 1000 дка лозови масиви, собственост на основните й партньори – фирма „Ставен“ АД.

Основните серии, които произвежда изба „Шато Ботево“, са Ставен и Филигран. Поради голямото разнообразие на сортове, се залага предимно на купажни вина. Подбират се такива, които да пасват на основната линия на сериите. Вината от серия Ставен са по-скоро свежи и плодови, докато тези от серия Филигран са по-наситени, плътни и отлежават по-продължително в бъчви.

 

Серия Ставен Пино гри & Совиньон блан 2016 ЗГУ Тракийска низина – Това е бяло вино със сламено-жълт цвят, събиращо в себе си характеристиките на двата сорта. Виното е с аромат на зрели тропически плодове като грейпфрут и манго, със свежи тревисти нотки. Внимателно подбраното грозде, идващо от лозята в близост и ферментирало контролирано при ниски температури, носи в себе си духа на слънчевите склонове край с. Ботево.

Серия Ставен Розе 2016 ЗГУ Тракийска низина – Това вино е произведено от сортовете Пино Ноар, Мерло и Каберне Совиньон по „бяла технология“. Комбинирането им в една бутилка се оказва предизвикателство. Гроздето се бере и ферментира отделно. Едва след получаването на младите вина, те се купажират в подходящите проценти. Те се балансират и постигат така така желаната хармония. Розето притежава бледо розов цвят, с нюанси на сьомга. То носи в себе си свежест, нежен плодов аромат на червени плодове, малини и черни череши, но в същото време се усеща плътност и заобленост във вкуса. Едно вино, разбиващо стереотипите за розе.

Серия Ставен Пино Ноар&Мерло 2015 ЗГУ Тракийска низина – Това вино започва своя път от лозето, където, огрявано от последните летни лъчи, гроздето бива внимателно подбирано и прибирано в избата. След продължително настойване на студено, гроздето започва да ферментира. Току-що изваденото младо вино продължава своя път към френски и американски бъчви, където се оформя и изгражда своя характер. Едно вино с рубинено-червен цвят, което притежава финеса на дъбовата дървесина, но и е запазило в себе си свежия плодов аромат на горски плодове, боровинка и зрели ягоди.

Траминер 2016 ЗГУ Тракийска низина – Това вино притежава сламен и златист цвят. Характеризира се с многопластов букет от цветя, роза и зрели тропически плодове, хармоничен вкус с дълъг и приятен завършек.

Серия Филигран Пино гри&Шардоне 2016 ЗГУ Тракийска низина – Това бяло вино със сламено-жълт цвят е създадено за ценители, които могат да почувстват достойнствата му и да изживеят насладата от съприкосновението с него. Интересното в това вино е, че комбинира древна технология в съвременни производствени условия. И двата сорта ферментират директно в бъчви. Тя е възможна само благодарение на естествената микрофлора на лозята и придава собствен чар на виното. Това дава невероятна мекота и плътност на виното. То е с изключително хармоничен аромат, съчетаващ опушени тонове, нюанси на зрели цитрусови плодове, бели цветя и мед.

Серия Филигран Пино Ноар&Каберне Фран&Каберне Совиньон 2014 ЗГУ Тракийска низина – Историята на това вино е дълга. В началото, разбира се, е гроздето – отгледано и селектирано изключително внимателно, обрано в точния момент, за да изяви след това качествата на виното, получено от него. Виното отлежава продължително време в бъчви. То притежава удивителна хармония, изразена от съчетанието на трите сорта грозде. Искрящ рубинено-червен цвят, дълбок и много добре съхранен. Ароматът е интригуващ и многопластов. Открояват се акцентите на горски плодове, подправки и шоколад. С меко и балансирано тяло, виното оставя дълготрайно усещане. Уникален подарък, съчетаващ традиция и качество.

Наградени вина от ВИ „Шато Ботево“:

Вино Балканика – Велико Търново-2014 г.

Пино гри § Ркацители, реколта 2013 – сребърен медал

Международен Винен Конкурс – Букурещ-2014 г.

Розе /Ставен/, реколта 2013 – сребърен медал

Винария – Пловдив 2015 г.

Розе /Ставен/, реколта 2014 – сребърен медал

Филигран червен, реколта 2013 – сребърен медал

Международен Винен Конкурс – Виена – 2015 г.

Пино ноар § Мерло /Ставен/, реколта 2013 – златен медал

Розе /Ставен/, реколта 2014 – сребърен медал

Concours Mondial de Bruxelles 2016 г.

Розе /Ставен/, реколта 2015 – сребърен медал

„Пътят на виното в Сливенския край“ е издание на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.