Излезе от печат преиздаденият том I на „Опит за история на град Сливен“

Публикувано на: април 23, 2020

Преиздаденият том I на „Опит за история на град Сливен“ от д-р Симеон Табаков излезе от печат. Това издание се осъществява по идея на Сдружение „Войводите на Сливен” с родолюбивото иждивение на Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен 2018” към Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен”, благодарение на помощта на Фондация „Работилница за граждански инициативи” по програма „Развитие на обществените фондации в България”, фонд „Социални иновации”, с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България” при активната подкрепа на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и Читалищна библиотека „Зора”.

 

Проектът бе реализиран от екип в състав: проф. д-р ист. н. Петър Ангелов, проф. д-р ист. н. Иван Русев, д-р Георги Ковачев, Васил Дечев и Петър Петров, които работиха по бележките, библиографията, речника и показалците, както и по подготовката на текста за печат.

И този път бе дадена възможност на сливенци предварително да си закупят ваучери за изданието. От сдружение „Войводите на Сливен“ съобщиха, че изданието може да се получи в галерия „Седем“ срещу предоставяне на отрязъка от ваучера, или да бъде доставено до адрес след осъществяване на обратна връзка с организаторите.

Ето какво сподели пред екипа ни Николай Бъчваров от сдружение „Войводите на Сливен“:

– Г-н Бъчваров, вече излезе преиздаденият том I на „Опит за история на град Сливен“ на д-р Симеон Табаков. Както при преиздаването на том III, така и сега инициатор е сдружение „Войводите на Сливен“, част от което сте и Вие. Разкажете ни за екипа, когото поканихте този път да работи по книгата.

– Още при преиздаването на том III бе формиран чудесен екип. Оттогава екипът бе с нагласата и желанието всеки да даде своя принос за преиздаването и на трите тома на „Историята“. Затова и при започване на работата нещата бяха много по-лесни. Новото издание има за цел да надгради и обогати първите две. Отново под ръководството на проф. д. ист. н. Иван Русев започна усилена работа. Бе пренабран целият текст, максимално близо до оригинала от 1911 г. Свързахме се с работилия по второто издание проф. д. ист. н. Петър Ангелов, който с готовност откликна и обогати и редактира направените от него бележки от изданието от 1986 г. С невероятната си скромност и Васил Дечев предостави своите бележки за публикуване от изданието през 1986 г. Бяха направени и множество нови бележки от д-р Георги Ковачев, който доказа, че разстоянията нямат значение. Макар и работещ в САЩ, направи всичко зависещо от него за обогатяването на изданието. Огромната работа по сглобяването на всичко по показалците, позиционирането на бележките, невероятния речник, бе на историка Петър Петров. Той бе и човекът, осъвременил цялата библиография, което ще е невероятно полезно за всеки, работещ върху историята на Сливен, поколения напред. Корекциите бяха направени пак от чудесния литератор Петя Георгиева. Отново корицата и дигиталната обработка бяха от Валентин Велев. Голяма е и благодарността ни към Издателска къща „Барака“, за да може в тези странни дни изданието да излезе от печат. На всички тях – дълбока благодарност!

– Идеята на сдружение „Войводите на Сливен“ бе да се преиздадат и трите тома на „Опит за история на град Сливен“. Томове I и III са факт. Ще види ли бял свят и преиздаденият том II?

– Работата по том II започна още от миналата година. Отново същият екип работи по него, стъпвайки на бележките на Васил Дечев при второто му издание от 2002 г. Но с оглед спецификата на периода, се опитваме да включим и други специалисти. За съжаление, в Сливен няма такива и това забавя нещата. Предстоеше конференция, свързана с годишнината на Хаджи Димитър, материалите от която биха обогатили изданието, но при създалата се ситуация е трудно да се каже кога ще се проведе. Множество са затрудненията, но през 2021 г. ще бъде факт и новото издание на том II и, спазвайки традицията, вече спомоществователите могат да се включат в него!

– И този път дадохте възможност на сливенци да си купят предварително ваучери за книгата. Припомнете ни защо този начин за подкрепа е толкова важен за Сливен.

– Защото това е духът на Сливен, духът на „Опит за история на гр. Сливен“, начинът, по които ръкописът е видял „бял свят“ преди повече от век. Всичко, свързано с неговото написване, издаване и преиздаване, е част от историята на Сливен, която продължаваме заедно със спомоществователите да пишем. Така поколенията виждат кои са били истински градолюбивите сливналии през съответната епоха. Самият списък е ценна „храна“ за размишление върху някогашния и днешния ни духовен живот и „елит“. Когато за еднаква цена си си подарил кило агнешко, а си можел да имаш книга, манталитетът на лук и лапад продължава да витае!

– Кое ви провокира да се заемете с нелеката задача по преиздаването на „Библията на Сливен“?

– За жалост, сред многобройните синекурни институции нямаше кой друг! Много се кичат с името на Табаков, но когато трябва работа, за да се популяризира делото му, се оказва сложно, трудно и т. н. За отбелязване на стогодишнината от смъртта му през 2018 г., никой друг не сложи дори цвете на паметника му.

 

Преиздаването на том 1 на „Опит за история на град Сливен” е по проект на сдружение „Войводите на Сливен”. То е финансирано по Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен 2018” на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Дарителски кръг на ОДФ-Сливен се осъществява, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.