Изложба оцвети Ларгото

Публикувано на: август 17, 2020

На 13 август, в жежкия предиобед, минувачите по Главната улица бяха приятно изненадани от неочаквана изложба. В близост до емблематичната за Сливен градинка Татар Мезар грейнаха платна и с други знакови за града сгради и гледки.

По проекта „Завръщане в миналото“ на фондация „Добродетел“ млади художници от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ и ППМГ „Добри Чинтулов“ бяха изобразили любими на сливналии и гостите на града символи като Стария бряст, църквата „Св. Димитър“, зала „Сирак Скитник“ и др.

Минувачите с интерес разпознаваха местата, за което им помагаше и осемгодишният доброволец Макс. Най-трудната задачка, която той постави на зрителите, се оказа разпознаването на купола на сградата на Художествената галерия „Димитър Добрович“. Накрая всички любопитни минувачи бяха малко по-усмихнати, а някои обмисляха даже бъдеща покупка на картина.

 Проектът „Завръщане в миналото“ е на фондация „Добродетел“ и е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен“ на ОДФ-Сливен. Целта на проекта е чрез фото и художествени изложби, част от които съчетани с рецитали със стихове, четения на откъси от книги за Сливен и концерти, да се акцентира върху нашия прекрасен град и неговото архитектурно минало, както и върху сливенските творци, поети и писатели, художници, музиканти и фотографи.

 Дарителски кръг на ОДФ-Сливен стана възможен, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.