Изложба с носии от Сливенския край в галерия „Седем“

Публикувано на: октомври 23, 2020

Фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ продължава мисията „Пазители на занаятите“. Целта на мисията е да подпомогне запазването на старите занаяти в Сливенския край. В различни публикации ви срещаме със сръчни жени, които се включват в мисията на ОДФ-Сливен и показват своите умения.

В галерия „Седем“ е подредена изложба с носии от Сливенския край. Възстановките на облеклата са излезли изпод сръчните ръце на Стефка Харалампиева, която е майстор в шиенето на гайтани и шевици.

Изложбата представя осем мъжки и женски носии, а от стените греят тематични картини на Дора Куршумова. Акцент са възстановките на оригинални везани престилки от нашия край, като особено интересни са престилките от Твърдишко, Новозагорско и с.Ковачите.

Ето какво сподели за изложбата Стефка Харалампиева: „Едната мъжка носия е от с.Старо село, едно към едно са пресъздадени елекът и потурите. Били са на един дядо, на когото не са му достигнали 2 месеца да навърши 102 години. Много странна и интересна е носията, досега не ми беше попадала подобна гайтанена украса от нашия край, затова реших да я пресъздам. Направих такава носия и за читалището в селото, за да остане във времето. Ризата не е на този човек, тя е от Радневския край. Другата мъжка носия, като автентичен модел, ми я предоставиха от читалището в Кермен. Гайтанената украса на елека е същата, но платът е друг, защото вече няма такова красиво каре. Потури като тези от тази носия са ми попадали и в с.Пъдарево. В изложбата са включени и типични за нашия край мъжки елек и антерия, богато украсени и много красиви.

Шевиците в женските носии са от Шивачево, с.Чокоба, Гавраилово, Панаретовци и др. Има новозагорски сукман, който е възстановка едно към едно на оригиналния. При шевиците от нашия край, общо взето, има голямо разнообразие. Има шевици с флорални и животински мотиви, пиленцата са много често срещани. Срещала съм и гъсеници, охлюви, камили и кученца.

Проблемът в работата ни е сблъсъкът между комерсиалното и автентичното. Аз искам да пресъздам всичко, както си е било, но много клиенти настояват да се направят шевици на места, на които в оригинал няма такива. Например, в по-голямата си част женските ризи нямат везба по пазвите, защото върху ризите са обличали сукман, слагали са пендари. Затова тези ризи имат богати ръкави. Но днешните жени не носят ризите, както са се носили едно време, и искат шевици по пазвите. Същото е и при мъжките ризи – в оригинал са с богата пазва, без бродерии по ръкава, защото върху тях са обличали антерия. А сега клиентите искат бродерии по ръкавите. Затова казвам, че днес има сблъсък между автентичното и комерсиалното.

Мисия „Пазители на занаятите“ е по основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.