Изложба с творбите от Втория пленер на виното

Публикувано на: юли 29, 2016

Изложба с творбите от Втория пленер на виното бе открита снощи в Хаджиданчовите къщи. В двора им бяха подредени картини и красиво изрисувани бъчви и кутии за вино, а на откриването присъстваха художници, ценители на изкуството, общественици.

Идеята за пленера на виното е на Антон Кънчев, представител на фондация „13 века България”, и на председателя на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” Дора Куршумова. Пленерът тази година започна на 12 юли. Тогава картини с вино рисуваха деца, с които фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” и Младежка банка работят, а за доброто настроение на всички се погрижиха китаристите от Училището по китара на Найден Дойнов. По-късно в пленера се включиха известни сливенски художници, които рисуваха върху материали, осигурени от спонсора на събитието винарска изба „Афузов”.

„В откриването на втория пленер на 12 юли се включиха ученички на Йордана Кунчева, които рисуваха с вино, справиха се много добре и направиха чудесни неща, каза Дора Куршумова. В същинския пленер участваха сливенските художници Антон Кънчев, Пеньо Иванов, Димитър Кавръков, Петър Кайраков, Йордана Кунчева, Веселин Дамянов, Кунчо Кунчев, Станимир Вачев, и аз.


Преди да започнем да рисуваме, посетихме винарска изба „Афузов”, където ни очакваше едно много голямо предизвикателство. Минчо Афузов ни показа цялата винарна, разказа ни всичко за виното, а всеки от художниците си запази някаква идея, върху която да работи по-късно. За мен бе любопитно да науча, че 5 процента от виното, под формата на изпарения, отива във въздуха. Смята се, това е делът на ангелите, които чакат да опитат от хубавото калояновско вино на избата. След разходката из избата, видяхме как се поддържат сливенски лозя. Накрая посетихме част от винарска изба „Вини” в Блатец, която преди години е била сред световноизвестните изби, а в момента е обезкостена. Т.е., видяхме как не се прави, сравнихме новата винарска изба „Афузов” с тази стара и изоставена изба. По време на цялото това посещение на 16 юли уточнихме колко бъчви ще вземем, на 18 юли бъчвите бяха донесени в Хаджиданчовите къщи, а на следващия ден започна голямото рисуване. В рисуването на бъчвите се включиха Антон Кънчев и Пеньо Иванов, чиито рекламни решения ще дадат възможност на винарската изба да се представя достойно на всяко изложение на вина, Веселин Дамянов, който изрисува страхотно лице, Кунчо Кунчев пък нарисува еротична сцена на дъното на друга бъчва. Върху кутии за вино рисуваха някои от тези художници, Йордана Кунчева направи страхотна двойна кутия за вино, Антон Кънчев направи серия от кутии с елементи от комплекса Хаджиданчови къщи, Петър Кайраков направи кутия с пера. Има и три картини – на Станимир Вачев, моя картина, в която показвам цикъла на виното, и на Петър Кайраков, която е закачка към Минчо Афузов, заради препратката към шахмата. В изложбата тази година сме подредили и картини, рисувани с вино, от миналогодишния пленер, които сега рамкирахме, както и рисунките на младите художнички, които рисуваха на 12 юли. Всички творби от пленера са собственост на винарската изба”.


„Впечатленията ми от пленера са прекрасни, защото тази година бе по-различна от миналата, сподели художникът Пеньо Иванов. Миналата година рисувахме основно с вино, а тази година използвахме символите, свързани с виното – бъчви, кутии, и рисувахме върху тях. Получи се нещо различно и интересно. Рисувахме с акрилни бои. Очаквам с нетърпение третия пленер”.


„И на първия пленер, и на втория, идеята беше да не се ангажираме с някаква тема, а просто да се съберем приятели и всеки да нарисува това, което му е на сърце, каза Антон Кънчев. Това е чарът на пленерите, защото не се ограничаваме с тема. Този път, за разлика от първия пленер, ползвахме бои. Част от нас рисуваха върху бъчви, други – върху дървени кутии за вино, трети – върху платна. Всеки сам определи темата си, решението как да я изпълни. Лично аз продължих темата си от миналата година. Като съорганизатор на пленера, заедно с Дора, като представител на фондация „13 века България” за града и като домакин на Хаджиданчови къщи, твърдо бях решил да довърша започнатото. Миналата година с вино нарисувах двата ключа, които отключват външната порта на къщата, а тази година нарисувах други елементи от комплекса – стара ключалка, стара панта и стара брава. С част от колегите рисувах и върху бъчвата с мисли на известни личности за виното, и върху тази, която има восъчен печат с логото на винарската изба на нашия спонсор. Тази година пленерът бе по-разнообразен, имаше доста по-различен подход, а крайните творби са доста по-ефектни.”


„Аз участвах в т.нар. восъчен експеримент, т.е. бъчвата, върху която с колегите направихме имитация на восъчен печат с логото на винарската изба, каза Димитър Кавръков. Включих се и в работата върху бъчвата със сентенции за виното. Идеята беше малко да разчупим визията за бъчвата, за това как изглежда, т.е. да се опитаме да направим нещо по-арт. Специално на печата решихме да направим запазения знак на винарската изба, като жест към нашите приятели. Тези пленери са много хубави като инициатива, събираме се близки приятели, обменяме идеи, опитваме се заедно да направим нещо хубаво”.


„Идеята беше да се направят авторски творби върху кутии за вино или бъчви, сподели впечатленията си от пленера Йордана Кунчева. Така всеки от нас грабна по нещо и даде своя авторски принос. Аз нарисувах върху дървена кутия стилизирана лоза, така направих връзка между функцията и изображението. Пленерът бе много успешен, а резултатите са впечатляващи, защото всяка творба показва как всеки художник мисли различно и е запазил характера си, но въпреки това е запазил общата идея”.

Художникът Петър Кайраков участва в пленера за първи път. „Поканата ме изненада приятно, сподели той. Досега не бях участвал в пленер с толкова интересна идея. Много бе интересно онова, което Минчо Афузов ни показа във винарната си, бях изключително впечатлен. Тази разходка там вдъхнови всички ни. В изложбата има доста интересни неща, особено на колегите, които работиха по бъчвите – запазения знак, гроздата и др. Моята творба е малко по-различна. Тайничко успях да разбера, че Минчо Афузов има симпатии към шахмата и реших да направя такава картина, с пешка и царица. Имам и кутия, върху коята нарисувах колаж с пера. Перото е нежност, както виното за душата, то е любов, то е полет, то е нещо много възвишено. Пленерът ми хареса много, колегите са приятели и страхотни хора, с удоволствие бих участвал и в друг подобен пленер”.


Собственикът на винарската изба, която осигури материалите за пленера, Минчо Афузов за първи път видя готовите творби по време на изложбата. „Много ми харесаха всички творби, каза той. Мен ме изненада това, че има много разнопосочни идеи на изразяване на емоциите, използвани са различни стилове и като рисуване, и като техника. Има постигнати много различни ефекти. Наистина резултатите далеч надминават това, което очаквах. Получиха се страхотни работи. Всички тези произведения ще бъдат аранжирани във винарската изба. Ще видим дали можем да използваме част от идеите в някакъв маркетинг.”