Изнесено занимание в ОУ „Панайот Хитов”

Публикувано на: май 16, 2019

Изнесено занимание и състезание по най-бързо навиване на кълбо с прежда се проведоха на 16 май в ОУ „Панайот Хитов”. В него участваха децата от 3 „а” клас с класен ръководител Мартиана Димова, както и ученици от 1 и 2 клас от училището. Специален гост на събитието бе директорът на учебното заведение Петя Танева.

Дора Куршумова разказа на децата за старите уреди за предене и тъкане. Тя прочете на любознателните малчугани част от книгата си „Пътешествието на вълнената нишка”, в която се разказва за ролята на вретеното в ежедневието на българката преди години. Децата споделиха, че познават вретеното като елемент от приказката за Спящата красавица, но всички докоснаха върха му с любопитство и без страх.

След това се проведе оспорвано състезание по най-бързо навиване на прежда с асистент. Някои от децата споделиха, че са навивали прежда, заедно с бабите си, затова се справиха отлично със задачата. Най-бърз бе отборът Галя Чолакова и Зарина Симеонова. Втори завършиха Стилиян Вълев и Яница Николова, а на трето място се наредиха Магдалена Дончева и Стефания Андонова и Вангел Петров и Габриела Димитрова. Отлично с навиването на кълбо прежда се справиха и Мелек Хасанова и Гергана Вълева от 2 клас, както и София Балездрова и Дефне Исмаилова от 1 клас.

В края на заниманието децата получиха като подарък две от книгите на Дора Куршумова – „Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми” и „Пътешествието на вълнената нишка”.

Бяха наградени и отличените деца от училището, участвали в заниманията за оцветяване на рисунки с шевици, котленски килими и престилки.

Организатор на Творческа надпревара „Текстилното богатство на Сливенския край” е фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, а партньори са Фонд „13 века България“, Национален музей на текстилната индустрия и НЧ „Дружба-1993”. Творческата надпревара има за цел да припомни на децата славата на сливенската школа в текстилното производство, традиционните сливенски ръчни занаяти, текстилни техники и др. В програмата са включени много състезания, занимания за оцветяване на вадени престилки, шевици и котленски килими, изработване на килимчета от филц, черги от вълнени конци, коланчета и гайтани и др. В занимания с ментор децата ще се научат да правят шевици, бяла щампа върху синя торбичка, цветна щампа върху бяла кърпа, да тъкат върху керемида, да боядисват бяла вълна с естествени багрила и др.

Творческа надпревара „Текстилното богатство на Сливенския край” е по Интерактивен музей по основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.