Как Карандила закриля Сливен?

Публикувано на: май 13, 2020

В деня, в който България излиза от извънредното положение, след дълги седмици на карантина и ограничения, ви припомняме една сливенска легенда, която зарежда с надежда и вяра, че всичко ще бъде наред. Легенда, която ни връща към Природата и нейната сила да лекува и пази здравето на човеците.

 

Над Сливен от векове се издигат величествените Сини камъни, а Карандила привлича хората със своите прохладни гори, слънчеви поляни и лековити извори. За Сливенската планина има много легенди. Една от тях е тази за името на Карандила. Тя е част от книгата „Спомените на Сливенския Балкан“ на Дора Куршумова, издание на ОДФ-Сливен.

ИМЕТО НА КАРАНДИЛА  

В самото начало на деветнадесети век по нашите места се появила неочаквана и омразна гостенка – чумата. Някои от хората, живеещи в селата, направили плет, ограждащ цялото село с надежда да се предпазят от зловещата болест.

За жалост нищо не можело за спре страшната напаст. Нямало какво друго да направят жителите на опустошените селища, освен да изгорят дрехите си, да запалят покъщнината и накичени със шума да отправят поглед към балкана. Това направили и част от жителите на Сливен. Много от тях намерили спасение в местност, която се славела с чистия си извор. Наричали местността Махмуд бунар.

Минали няколко дни и спасилите се открили, че никой от тях нямал признаците на чумата. Оттогава околността носи името Карандила, което в буквален превод от турски значи „няма чума, няма мор“.

До наши дни се носи славата на местността като здраво място. Името на извора Махмуд бунар е забравено, но пътеката към Карандила от ранна утрин до залез слънце посреща и изпраща хора, които се прекланят пред красотата на природата.  

Упоритите, които са изкачили върха, получават прекрасен дар. Гледката, която се открива от поляната, няма равна на себе си. Вижда се връх Руина, погледът стига до Стидовската и Гребенец планини, дори и долът на река Сотирска може да се види.

От върха на Хайдушката пътека има изглед към Сливенското поле, Бършен и Манастирските възвишения. Може като на длан да се преоткрие и град Сливен. На всяка крачка от планинската пътека човек може да се наслади на прекрасни орхидеи, всяка от тях различна и по-красива от срещнатата преди нея. Над всичко това се извисява върхът Карандила, който, както в миналото, така и днес продължава да пази своя град.  

Инициативата „Отгатни Сливен от миналото“ е по основната програма на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.