Какво знаят децата за здравословното хранене?

Публикувано на: ноември 8, 2018

 

Приключиха беседите за здравословното хранене, които се проведоха по проект „Децата-грамотни купувачи на храна” в СУ „Константин Константинов”. На 8 ноември лекторът Антон Дойчев от сдружение „Ян Син” гостува в 1 а клас с класен ръководител Радост Енергиева, 3 д клас с класен ръководител Татяна Дейчева и в 4 е клас с класен ръководител Светла Илчева.

Първокласниците показаха завидни познания за полезните храни и се справиха отлично с практическите задачи за здравословното хранене.

Някои от третокласниците знаеха добре какво представляват аспартамът и Е-та, които се намират в много от продаваните в магазините храни и напитки.

По време на лекцията четвъртокласниците коментираха какво причиняват на организма при редовна консумациявредните храни като маргарин, пастет, кренвирши, чипс, газираните и енергийни напитки и др.

В края на всяка лекция учениците оцветиха картинки и решиха ребуси и кръстословици, свързани със здравословното хранене.

Проектът „Децата – грамотни купувачи на храна” на сдружение „Ян Син” е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018”, организиран от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Целта на проекта е да създаде у децата култура за здравословно хранене и правилен избор на храна. Целевата му група са деца на възраст 6-10 години, от детски градини и начални класове. Проектът включва лекции за здравословното хранене, ролеви игри, провеждане на викторини с интересни ребуси и кръстословици, рисунки и др., както и брошури за родителите, в които има информация за здравословното хранене. В края на проекта ще бъде издаден сборник с данни за полезната и вредна храна.