Картини, рисувани с вино

Публикувано на: юни 13, 2016

Втори пленер на виното бе открит на 12 юли в Хаджиданчовите къщи в Сливен. А първите картини нарисуваха деца, с които фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” и Младежка банка работят по различни проекти. На откриването присъстваха и художниците Димитър Кавръков, Пеньо Иванов, Антон Кънчев, Йордана Коева, Данелина Косева, Петър Кайраков, Дора Куршумова и др. Всички те ще рисуват с вино на 16 юли във винарска изба „Афузов”, която осигурява материалите за пленера. Концерт изнесоха възпитаници на Училището по китара с ръководител Найден Дойнов.

Идеята за пленера на виното е на Антон Кънчев, представител на фондация „13 века България”, и на председателя на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” Дора Куршумова. „Първият пленер се проведе по същото време миналата година, разказа Куршумова. Събрахме се осем художника, направихме доста неща с вино, някои от тях се оказаха много хубави. Участваха Марин Подмолов, Кунчо Кунчев, Антон Кънчев, Димитър Кавръков, Пеньо Иванов, Иво Широв, Веселин Дамянов и аз. След това ламинирахме и рамкирахме картините и открихме изложбата „Цветовете на виното”. Рисувахме с виното на винарска изба „Афузов”. Направихме картини за винарската изба и творби, посветени на виното. Тази събота ще рисуваме във винарската изба, а Минчо Афузов ще ни покаже винарната и целия технологичен процес на производство на виното”.


„Идеята за подобен пленер възникна много спонтанно между мен и Дора, сподели другият инициатор на пленера Антон Кънчев. Искахме да направим пленер, но не в познатия смисъл, а нещо по-различно. Тогава ни дойде идеята да порисуваме с вино. Събрахме се най-добрите художници, намерихме най-добрия винар в района и така реализирахме първия пленер. Лично за мен беше голямо предизвикателство, защото отдавна не бях рисувал с акварелни бои, а с вино никога не бях рисувал. Получи се много интересен и забавен пленер, затова решихме, че той може да се превърне в една хубава традиция. Тази година ще направим втори пленер на виното, надявам се да е успешен като първия”.

Децата, които рисуваха с вино по време на откриването на Втория пленер, са възпитаници на Йордана Коева. „Рисувахме върху акварелен картон с изварено вино и акварелни моливи. Идеята бе виното да се превърне в материал за рисуване, разказа Коева. Някои видове вина имат по-силен пигмент, което позволява да бъде използван като изобразително средство. Минусът е, че е много малко издръжлив, т.е. ако така нарисувана една картина се закачи някъде, след няколко месеца пигментът се депигментира и остава само картонът. Затова практикуваме ламиниране на картините. Ламинатът спира UV-лъчите, процеса на окисляване и депигментация. Като помощно средство се използват акварелни моливи, защото виното само по себе си не дава тази плътност, която би дало класическото средство за живопис. В пленера използваме предимно червени изварени вина, макар че и белите могат да се използват. Използваме и каша, която се получава при преработката на виното, защото тя има по-плътен цвят”.

Малките художници признаха, че рисуват с вино за първи път и че техниката е много приятна и отпускаща. „Бяхме чували, че може да се рисува с кафе, различни видове храна, кал. Но не знаехме, че и с вино могат да се създават картини. Много е приятно да се рисува с него, много ни харесва”, казаха още децата.

Виното, което се използва в пленера, е предоставено от винарска изба „Афузов”. Собственикът на избата Минчо Афузов сподели, че преди година и половина са разговаряли с Дора Куршумова за организирането на подобен пленер. „Стигнахме до извода, че ще е много интересно, ако мотивираме художниците по някакъв начин да творят с естествени материали и такива, които идват от виното. Миналата година Дора направи пленера, на който аз по някакъв начин помогнах, но не успях лично да присъствам. Въпреки че им беше за първи път, художниците се справиха повече от добре. Рисуваха с червено вино и кал от вино, получиха се страхотни неща. Затова решихме тази година да продължим и доразвием темата. В края на тази седмица ще поканя художниците във винарската изба. Подготвил съм и други материали, които да използват, за да се получат интересни творби, като бяла кал – тя дава особен жълт цвят. Тази година ще им предложа, освен вино, кал и други продукти от виното, и материали, върху които да рисуват. Например, отработени шихти. Идеята на пленера е да запалим художниците на тема вино, да им покажем, че виното също е изкуство. Надявам се, че догодина ще има и трети пленер”, каза още Афузов.

Художникът Пеньо Иванов е един от участниците в първия пленер на виното. „Миналата година беше първия път, когато пробвахме нещо различно. Не знаехме дали ще се получи, просто решихме да го направим. Но се получи, въпреки че беше абсолютен експеримент. Лично аз съм доволен, защото продължих да работя по този начин и направих доста други неща с вино. Много ми допадна техниката. По принцип преди съм работил с кафе, но там техниката е по-различна. Тази година с удоволствие ще се включа във втория пленер”.

Димитър Кавръков, който също е участник в първия пленер, разказа, че е много доволен от преживяното. „Не бях участвал в подобен пленер, в който се рисува с вино, макар че и в гимназията, и в Академията се е случвало да рисуваме с различни материали. Като цяло техниката ми беше позната, но ми беше интересно да експериментирам с виното – дали можеш да сложиш тъмни петна, да извадиш контраста, за да се получи нещо по-ефектно, и т.н. Доволен съм, защото се събрахме приятели и си направихме едно шоу. Тази година отново ще участвам в пленера”.

Изложба с творбите от втория пленер на виното ще бъде открита на 28 юли в Хаджиданчовите къщи.