Красиви саксии от… пластмасови бутилки

Публикувано на: юли 22, 2020

На 21 юли се състоя третата творческата работилница за деца по проект „Разумните опаковки“. Мястото отново бе любимата квартална градинка, а темата бе продължение на предишното занимание – повторната употреба на пластмаса.

Този път децата превърнаха употребявани пластмасови бутилки в чудни саксии. Освен че обогатиха знанията си за рециклирането, те научиха и що е то „декупаж“. Благодарение на тази стара техника, по-нататък малките ни приятели могат да разкрасяват тетрадките, моливниците, дори бюрата си.

Малчуганите се поизцапаха с лепило и гониха салфетки, танцуващи заради немирния сливенски вятър навсякъде из градинката. Но накрая обикновените бутилки се превърнаха в чудни саксийки, очакващи своите обитатели следващия път!

Проектът „Разумните опаковки“ е на фондация „Орлица“ и е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен“ на ОДФ-Сливен. Той обхваща 300 деца на възраст от 5 до 10 години и техните родители. Основната цел на проекта е да акцентира върху вредата от ежедневното използване на пластмасови опаковки за еднократна употреба. Предвидени са лекции за намаляване употребата на пластмасови опаковки, прожекции на филми за замърсяването на околната среда с пластмаса, практически занимания за изработване на сувенири от употребявани пластмасови опаковки, изложби, изготвяне на информационни табла за детски градини и училища и др.

 

Дарителски кръг на ОДФ-Сливен стана възможен, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.