Красиво предизвикателство за децата на Карнобат

Публикувано на: април 11, 2018

 

Ансамбълът за народни песни и танци-Сливен изнесе Великденски концерт на 9 април в Карнобат. Това бе поредното събитие от съвместната дейност на АНПТ-Сливен и фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” в кампанията „Да съхраним българските традиции и обичаи”. Ансамбълът е посланик на Фонда в стремежа му да утвърди българското сред децата.

След като се насладиха на сливенските ритми и танци, малките зрители получиха красиво предизвикателство – да се включат в творческата работилница „Багрите на Сливен” и да оцветят носии от комплекта „Хубостта на българката”. Над 50 деца от Карнобат на различна възраст се включиха в оцветяването. Най-добрите сред тях ще получат като награда книжката с 24 носии от Сливенския край, придружена с послание от българския еврокомисар Мария Габриел.

Кампанията „Да съхраним българските традиции и обичаи” е инициирана от фондация „Обществен дарителски фонд – Сливен” и Информационен център „Европа директно-Сливен”. Тя е насочена към българските училища по света и е организирана по повод Българското председателство на Съюза на ЕС и Европейската година на културното наследство, които стартираха на 1 януари 2018 г. Българският еврокомисар Мария Габриел се включи в кампанията като финансира повторното отпечатване на издадената от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” книжка за оцветяване „Хубостта на българката – 24 носии от Сливенския край”. Книжката стигна до стотици българчета по света, а сливенските деца оцветяват народни носии в различни творчески работилници.