Кукери изгониха злото

Публикувано на: февруари 25, 2019

С прекрасен кукерски танц приключи творческата работилница в Арт-център „Седем” по проект „Празнично преобразяване в Сливенско”. Децата-участници в работилницата и модераторът Йоана Баджева излязоха на малката сцена в Арт-центъра, облечени като кукери. Част от децата носеха кукерски маски и чанове, които сами бяха направили в съботните арт-занимания. Кукерският танц изгони злите сили и студа и накара публиката да аплодира дълго изпълнението на талантливите деца.

По време на творческите работилници по проекта децата изработиха кукери-кукли, кукерски маски и кукерски чанове.

Проектът е на фондация „Крайница“, финансиран по Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен“. Целта му е да популяризира местните фолклорни обичаи сред децата и учениците на Сливен и да направи традиционните маскарадни форми достъпни за най-малките чрез средствата на изкуството. Проектът включва редица творчески работилници за оцветяване на рисунки, свързани с маскарадната обредност, изработване на кукерски маски, конкурси и др.

Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен”, финансирал проекта „Празнично преобразяване в Сливенско”, се осъществява от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ и фондация „Работилница за граждански инициативи“ по програма „Развитие на обществените фондации в България“, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“.