Легенда за лековитата вода на Кушбунар

Публикувано на: май 27, 2020

Инициативата „Отгатни Сливен от миналото“ продължава. В публикации през месеца ще ви припомним легенди за лековитата вода на Карандила, за сливенските чешми, за минералните бани и др., публикувани в книгата „Спомените на Сливенския Балкан“ на Дора Куршумова.

Продължаваме с нова легенда.

ЛЕКОВИТАТА ВОДА НА КУШБУНАР И СУЛТАН СЕЛИМ ГЕРЕЙ

          

 Далече от Сливен се носела славата за чудодейната целебна вода на Птичия извор. Въпреки че изворът бил високо в планината, жителите на Ямбол, Нова Загора, Карнобат и околните селища търсели спасение от болести именно на Кушбунар.

            В онези времена страшните чумни епидемии принуждавали хората да изоставят домовете си и, натоварени с оскъдна покъщнина, да намират приют около извора. Мнозина от докосналите се до изворната вода се избавяли от болестта и разнасяли славата и из цялата страна.

            Чул за извора видният кримски султан Селим Герей и през 1702 година пристигнал в местността Кушбунар, заедно с прислугата си и кола, теглена от петдесет бивола. С него били готвачите, оръженосците, ловците и придворните.     Летописецът Махмуд Герей, виден книжовник, придружавал султана през месеците на лечение и описвал хода на лечението.

            Близо половин година султанът управлявал делата си от Кушбунар. От Цариград идвали царски куриери и вестители, за да разнасят новините от далечните земи и заповедите на султан Селим Герей.

Инициативата „Отгатни Сливен от миналото“ е по основната програма на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.