Летен „Сливенски вятър“ предизвиква най-малките

Публикувано на: юли 1, 2020

На 22 юни бе дадено началото на петото издание на театралния фестивал „Сливенски вятър“. Традиционно той се провеждаше през пролетта, а в него се включваха театрални ученически трупи от Сливен и региона. Извънредните условия, свързани с епидемията от коронавирус, наложиха промени в тазгодишното издание. Фестивалът бе изместен през лятото, а за участие в него бяха поканени най-малките жители на Сливен.

На 22 юни фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ „предизвика“ детските градини в нашия град да се включат в „Сливенски вятър“. Повече от половината откликнаха на поканата. Въпреки трудните условия и намаления състав на групите, заявки за участие потвърдиха от детските градини „Елица“, „Теменуга“, „Божур“, „Мак“, „Детски рай“, а детска градина „Синчец“ заяви включване с всичките си 8 групи деца.

Темата на фестивала е „Приказно лято“. Всяка група може да представи кратък откъс от приказка, рецитал със стихчета и песни, танци, забавни игри и др. Продължителността на представянето трябва да е от 5 до 15 минути. Всяко участие трябва да бъде заснето на видео и прехвърлено на външен носител, който да бъде предоставен в Арт-център „Седем“. В края на юли ще бъде изготвена програма, включваща всички участващи групи. Всички постановки ще бъдат публикувани на страницата на ОДФ-Сливен във Фейсбук.

Художествен съвет от експерти ще определи най-добрите театрални групи. Ще бъдат оценявани костюмите и декорите, песните и танците, оригиналното поднасяне на приказките, както и актьорското майсторство на прекрасните сливенски деца. За всички участващи групи ще има грамоти и изненади.

Фестивал за театър „Сливенски вятър” се осъществява с подкрепата на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, Община Сливен, фондация „Работилница за граждански инициативи” и фондация „Чарлз Стюарт Мот”.