Летни китарни концерти в Арт-център „Седем”

Публикувано на: юли 10, 2017

Два концерта на възпитаниците на Училището по китара на Найден Дойнов се състояха на 8 юли в Арт-център „Седем”. Самото училище вече е на седем години и двата концерта в Арт-центъра бяха част от седмия годишен концерт на неговите възпитаници. Над сто са китаристите, които са се обучавали в училището през тези години.
В първия съботен концерт участие взеха малките китаристи от училището, които са на възраст от 7 до 11 години. Всяко изпълнение бе посрещнато с бурни аплодисменти от многобройната публика, защото децата показаха много високо музикално ниво.
„По-голямата част от децата вече направиха една година от своето обучение и достигнаха ниво, в което могат да изсвирят добре солова пиеса, сподели ръководителят на Училището по китара Найден Дойнов. В концерта представиха пиеси, които сами си избраха, пиесите бяха от учебния материал, който изучаваме. Тези пиеси, освен, че са с учебна цел, имат и голяма художествена стойност, а децата ги харесват и изпълняват с удоволствие. Малките китаристи  се справят с инструмента доста добре за годините си и по обща преценка и на родители, и на специалисти, вложените от тях усилия дават много добри резултати”.
В следобедния концерт участваха големите китаристи от Училището по китара, които са на възраст между 14 и 18 години. Някои от тях вече са кандидатствали в музикални академии, а пиесите, които изпълниха, бяха част от концертния материал в световен мащаб. Сред изпълнителите бе и 18-годишният Илин Папазян от Езиковата гимназия в Сливен, който е носител на редица награди от конкурси и фестивали. „Започнах обучението си по китара в училището преди 6 години, сподели той. Училището ми дава качествено образование – не само уроци по музика и китара, но и уроци за живота. Дава ми, например, търпение, което е много важно, приемственост към останалите, тъй като в китарния ансамбъл „Кода” всички работим в екип. Смятам да продължа да се занимавам с китара и занапред, дори професионално”.
Китарните концерти на Училището по китара на Найден Дойнов са част от „Творческо лято 2017” на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.