„Лятно бабино училище“ в Жеравна

Публикувано на: август 5, 2020

От 19 до 23 август в Жеравна ще се проведе инициативата „Училище за бабини занаяти“, организирана от ОДФ-Сливен. Преди 2 седмици започнахме да ви запознаваме с майсторки на занаятите, и вече ви срещнахме с майсторка на плетенето на една кука и майсторка на гайтани. Представянето на сръчни жени ще продължи, но сега ще акцентираме върху бабините занаяти, видяни през погледа на едно съвременно момиченце в книгата „Пътешествието на вълнената нишка“ на Дора Куршумова.

Ето какво мисли малката Дорина за вретеното: „Ако се чудите на какво Спящата красавица си е убола пръста, да знаете – това е вретено. Пробвах дали мога да си нараня пръста, не е толкова лесно, а чак кръв да пусне, едва ли. Нашите прабаби се забавлявали и въртели вместо пумпал вретеното, само дето с другата ръка успявали да изпредат тънка вълнена нишка. А тънката пръчица, докато изпълнявала ролята на пумпал, навивала около себе си преждата.

И още нещо: ако ви кажат, че ще ви сервират ястие вретено, да не си помислите, че ще ядете нещо дървено. Питах и ми казаха, че е свинско месо, ама много начукано и завито с гъбки и моркови, а най-накрая усукано във формата на вретено. А вретеното, което са ползвали нашите баби, се изработва на струг от истинско дърво, после се шари с боички, за да стане по-красиво и чак тогава е готово за преденето.“

Или за совалката: „Това не е космическа совалка, но също като нея бързо преминава различни разстояния. Космическата се движи между планетите и е направена преди всичко от метал, а тази, за която става дума, е дървена и се разхожда между строго подредените нишки на основата. В средата й е закрепен калмукан – масур, с навита на него прежда, която преминава през кръглия отвор на совалката и чрез преминаване разстоянието между първата и последната от четните нишки на основата, успява да изтъче един ред от тъкан. Да не си помислите, че това движение е безцелно или безразборно? Не е безцелно, и не е безразборно. За да не мърда прекараната от совалката нишка, се набива с ваталата на стана, после с педалите се разменят местата на нишките от основата, и следва редът на нечетните нишки. Отново совалката преминава в обратна посока и поставя още един ред от тъканта.“

Най-любопитните участници в „Училище за бабини занаяти“ могат да се включат в творческите работилници и да се научат да работят с различните уреди. А за малките участници са предвидени игри за търсене на съкровища. След всяка надпревара децата ще се запознаят и с интересни приказки, свързани с преденето и тъкането.

Ако всичко това ви е интересно, посетете „Училището за бабини занаяти“, което ще отвори врати в Жеравна от 19 до 23 август. В него ще се проведат различни творчески работилници за предене, сноване, тъкане и др., ще бъдат представени различните занаяти, за децата са предвидени забавни и занимателни игри, търсене на съкровища, състезания, занимания за оцветяване и др. Училището е отворено за всеки на възраст от 4 до 104 години. В различните творчески работилници могат да участват до 6 души, а в детските групи – 10-12 деца. Записвания могат да се направят на телефони 0884 956469 и 0889 615617 до 18 август.

„Училище за бабини занаяти“ е по основната програма на ОФД-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.