Лятно училище за килимарки

Публикувано на: август 6, 2020

От 19 до 23 август в Жеравна ще се проведе инициативата „Училище за бабини занаяти“, организирана от ОДФ-Сливен. Преди 2 седмици започнахме да ви запознаваме с майсторки на занаятите, и вече ви срещнахме с майсторка на плетенето на една кука и майсторка на гайтани. Представянето на сръчни жени ще продължи, но сега ще акцентираме върху бабините занаяти, видяни през погледа на едно съвременно момиченце в книгата „Пътешествието на вълнената нишка“.

Ето какво мисли малката Дорина за тъкането: „За един ден една тъкачка трябва да изтъче само 20 см. Е, един килим с размери 2 на 3 метра можело да бъде готов, ако тъкачката тъче всеки ден в продължение на два месеца! Представяте ли си? Да стои на едно място толкова дълго време! Мисля, че е невъзможно. И това тъкане не можело да стане машинно. Как не са измислили начин? Има и малки килимчета, също двустранни със странни имена. Ето как ги наричат в Котел и Жеравна: най-малките са телефонки, защото на тях са слагали телефоните си, които не са като айфоните, дори не са като джиесемите, ами много по-големи. Сигурно са били много важни тези телефони, за да им правят специално малко килимче. Следва ”стъпката”, наречена така, защото се застила пред вратата. След нея по размер са платчетата – малки и по-големи, а най-големите платчета наричат черги и чак тогава са килимите – големи, следни и малки. Интересно име имат квадратните „столувки”, които се наричат така, защото се слагат по столовете и затова обикновено са тъкани в комплект за 4 или 6 стола. Така, като гледам, ако се науча да тъка, търпението ми ще стигне да направя една телефонка, и като знам, че телефонът ми е малък, може и да издържа да стоя известно време на едно място. Пък и телефонът ми си има калъф и не му е притрябвал специален килим…“

Ако смятате, че имате достатъчно търпение, за да си изтъчете сами столувка или малко по-снизходителната телефонка, която може да е и с размери като за съвременен айфон, заповядайте в „Училището за бабини занаяти“.

То ще отвори врати в Жеравна от 19 до 23 август. В него ще се проведат различни творчески работилници за предене, сноване, тъкане и др., ще бъдат представени различните занаяти, за децата са предвидени забавни и занимателни игри, търсене на съкровища, състезания, занимания за оцветяване и др. Училището е отворено за всеки на възраст от 4 до 104 години. В различните творчески работилници могат да участват до 6 души, а в детските групи – 10-12 деца. Записвания могат да се направят на телефони 0884 956469 и 0889 615617 до 18 август.

 

„Училище за бабини занаяти“ е по основната програма на ОФД-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.