Майсторилница за малки моми

Публикувано на: юли 15, 2016

„На тънко кръстче – коланче”. Така бе наречена майсторилницата за малки моми, която се проведе днес в Арт-център „Седем”. В нея участваха момичета на възраст между 13 и 16 години, които направиха коланчета от прежда и украсиха традиционни български забрадки. Арт-работилницата е по проект „Моми от 21 век учат бабини занаяти” на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, с подкрепата на Младежка банка към ОДФ, фондация „Работилница за граждански инициативи” и др.

Модератори на майсторилницата бяха Виктория Новакова и Жулиета Велева.


„Децата направиха коланчета от вълнена прежда на прав стан, разказа Виктория Новакова. Освен това украсиха и забрадки, като изработката включваше низане на пендари и пришиване на дантела в долната страна на плата. Майсторилниците са общо 16, те ще продължат и през следващия месец, ще има тъкане на торбички, везане на шевици върху ризи и др. Идеята е до края на август да се изработят 8 народни носии. А през септември с вече изработените носии трябва да има дефиле и уъркшоп. 

„Вярвам, че децата ще изработят всичко, което сме намислили, сподели другият модератор на майсторилницата Жулиета Велева. Опитваме се да улесним максимално тяхната работа, защото изработката на носия е много сложна дейност. Засега те справят много добре, интересно им е. На мен също ми е много приятно да работя с тях. В майсторилниците обучавам децата на всичко, което е свързано с шиенето. По проекта трябва да изработим осем носии, надявам се крайният резултат да е страхотен”.