Малки моми майсторят народни носии

Публикувано на: август 18, 2016

Майсторилница за изработка на народни носии се проведе днес в Арт-център „Седем”. В нея участваха момичета на възраст между 13 и 16 години, които в продължение на два месеца изработват сами народни носии. Арт-работилницата е по проект „Моми от 21 век учат бабини занаяти” на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, с подкрепата на Младежка банка към ОДФ, фондация „Работилница за граждански инициативи” и др. Модератори на майсторилниците са Виктория Новакова и Жулиета Велева.

Досега момичетата изтъкаха коланчета от вълнена прежда на прав стан, украсиха забрадки, низаха пендари, пришиваха дантели по ръкавите на момински ризи, направиха ръчнотъкани престилки и торбички. Идеята е до края на август да се изработят 8 народни носии, а в началото на септември с вече изработените носии да се направят дефиле и уъркшоп. 

„В общи линии почти всички неща по носиите са готови, днес момичетата довършват коланчетата, защото изработката им отнема повече време, разказа модераторът Жулиета Велева. Ризите, забрадките, торбичките, престилките са напълно готови. Остана да направим само момините китки, чакаме материалите. Имаме още няколко майсторилници, а в началото на септември ще представим ревюто с изцяло завършените народни носии”.