Мигове от „Старопланински легенди“ в галерия „Седем“

Публикувано на: ноември 9, 2020

На 9 ноември, рождената дата на Йордан Йовков, в галерия „Седем“ в Сливен бе подредена тематичната изложба „Мигове от „Старопланински легенди“. Тя включва творби на Дора Куршумова, пресъздали топлите емоции, които сборникът с разкази е оставил у нея. Картините, оцветени с топлите тонове на миналото, представят сюжети от разказите „Овчарова жалба“, „Кошута“, „На Игликина поляна“, „Юнашки глави“, „Постолови воденици“, „Шибил“ и др. Под картините има и цитати от съответните разкази от „Старопланински легенди“. Изложбата ще остане в галерия „Седем“ до 17 ноември.

„Датата на откриването на изложбата не е случайна – сподели Дора Куршумова. – На този ден отбелязваме 140 години от рождението на големия български писател Йордан Йовков. Няма да крия, че е сред любимите ми автори, а „Старопланински легенди“ е любима моя книга, която мога да препрочитам стотици пъти и винаги топли душата ми. Тук в галерия „Седем“ са само част от картините, които посветих на сборника „Старопланински легенди“. От 2015 година, когато започнах да рисувам различните сюжети, до 2019 година се появиха над 120 творби. Част от тях в момента са подредени в Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич, по повод годишнината от рождението на писателя и юбилея на Дом-паметника. Друга част от картините са в галерия „Христо Тодоров“ в Жеравна. През лятото на 2019 г. изложбата от 120 картини гостува в Жеравна, а в началото на ноември – в къща „Миркович“. Надявам се картините да докоснат публиката и да я накарат отново да разлисти страниците на тази толкова българска книга – „Старопланински легенди“.

Изложбата „Мигове от „Старопланински легенди“ е благотворителна, в подкрепа на общите каузи на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“.