Младежите от Защитено жилище-2 правиха обредни хлябове

Публикувано на: март 8, 2019

Тематично и практическо занимание, свързано с обредните хлябове, се проведе на 7 март в Защитено жилище за лица с умствена изостаналост-2 в кв. „Клуцохор”. То бе по Интерактивен музей по основната програма на ОДФ-Сливен. Лектор и модератор бе Ана Маринова. Домакини бяха управителят на ЗЖЛУИ-2 Маринела Николова, сътрудникът Йорданка Косева и младежите Русан, Цветан, Иван, Радка, Руска, Стойка, Султана, Георги, Стефан и Ганчо.

В началото на заниманието Ана Маринова разказа на младите хора за различните празници и обредните хлябове, които се подготвят във всеки дом по този повод. Младежите с голям интерес попиваха новите знания. Те разгледаха шаблони с видовете обредни хлябове и си избраха свои модели. По време на практическото занимание младите хора се разделиха по двойки и заедно омесиха хлябовете, а после с голямо усърдие и любов ги украсиха. Така се появиха обредни хлябове, украсени с кръстове, грозде, слънца, птици. Две от момичетата направиха красиви погачи. Докато всички чакаха хлябовете да се опекат, Ана Маринова проведе няколко занимателни игри с младежите, които искрено се забавляваха. Две от момичетата поздравиха екипа на ОДФ с две песни и така показаха и завиден певчески талант. Когато хлябовете се изпекоха, младежите подредиха масата и поканиха на нея своите гости. Направените обредни хлябове бяха красиви и много вкусни.

„Трудно се описва прекрасната емоция, която изпитахме, докато бяхме сред младежите от Защитеното жилище, споделиха от екипа на ОДФ. Попаднахме в един спокоен и цветен свят, в който живеят добри и усмихнати хора. Истинско семейство, в което всеки помага на другия от сърце. Бяхме приятно изненадани от ентусиазма на младежите, докато месеха тестото за хлябовете и прилежно оформяха обредната им украса. Те искрено се забавляваха и дадоха всичко от себе си, за да създадат истински произведения на изкуството от хляб. Справиха се със задачите си повече от добре. Две от девойките направиха не просто обредни хлябове, а истински погачи с богата обредна украса. Благодарим на младите хора от жилището за прекрасното изживяване. Душите ни бяха пълни с радост след тази мила среща с тях. Благодарим и на чудесния и сплотен екип на Защитеното жилище, който създава уют и спокойствие на младежите.”

Тематичните лекции са част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.