Млади възрожденци представиха книгата „Светът на войводата”

Публикувано на: юни 22, 2017

Новата книга „Светът на войводата”, на авторите Дора Куршумова и Николай Бъчваров, бе представена за първи път в Сливен. Не по време на литературно четене или творческа вечер, а след награждаването на най-добрите млади творци, участвали в конкурса „Моят Левски е…” Представянето се проведе на 20 юни сред уюта на слънчевите Хаджиданчови къщи, запазили в себе си миналото.
Книгата бе издадена от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” преди месец. Тя има 36 глави, в които се разказва за ролята и задълженията на войводата в хайдушката чета, избора на войвода, хайдушкия закон, хайдушката клетва, задълженията на дружината и др. Описани са различните обучения за поддържане на сила и ловкост, тактическите умения и хитрости при битки. Специално място е отделено на облеклото и другите необходими за хайдутите предмети, на оръжията и принадлежностите към тях, на храната, на лекуването на рани и болести, на подслоните и огъня. Сред останалите интересни глави в книгата са „Народните ятаци”, „Знаците от природата в помощ при намиране на вярната посока”, „Предсказване на времето”, „Хайдушки знаци”, „Ролята на планината”, „Българските манастири в помощ на родолюбивите бойци”, „Звездите бдят над хайдутите” и др.
Митко и Лазар от клуб „Млади възрожденци” към Езиковата гимназия споделиха, че са безкрайно впечатлени от малката по обем, но много богата като съдържание книжка, която прочели буквално за минути. В нейните 36 глави двете момчета открили всичко любопитно за живота и ежедневието на хайдутите, което до момента не знаели, въпреки големия им интерес към историята и миналото на Сливен. „Обичам историята и до снощи, когато изчетох книгата на един дъх, си мислех, че знам всичко за славните войводи и хайдути, които са шетали из Балкана, сподели Митко. Оказа се, че всъщност не съм знаел почти нищо. В тези 36 глави има толкова интересна информация за войводите, за хайдушките клетви, за съзвездията, по които са се ориентирали за часовете, за храната, която са си приготвяли, за какво ли не. И всичко това, събрано в 101 страници! Дори с точност са описани сумите, които са им били нужни, за да си набавят облекло, оръжие и т.н. Познавам и двамата автори на книгата и им благодаря от сърце за прекрасното четиво, което са създали. В края на книгата има и списък на използваната литература. Бях изумен от това колко много книги е трябвало да изчетат авторите, за да извадят от тях есенцията и да я съберат в тази книжка”.
По-младите членове на клуб „Млади възрожденци” също споделиха мнението си за книгата, въпреки че, както признаха, не успели да я прочетат цялата поради липса на свободно време. Те бяха впечатлени от първите глави, в които са описани задълженията на войводите, правата на хайдутите, местата, на които са отсядали, хората, които са им помагали и др. Младежите бяха категорични, че подобни книги са много полезни за техните връстници, защото им дават нужните знания за славното минало на града и неговите хора.
На представянето присъства и един от авторите на „Светът на войводата” Дора Куршумова. Тя сподели, че е работила над книгата с огромно желание и че книги като тази могат да вдъхнат самочувствие у младите сливенци. Куршумова разказа за идеята да сложат в книгата няколко карти на звездното небе и да опишат начините, по които хайдутите са разпознавали съзвездията и са се ориентирали за часовете. Авторката говори и за различните начини, по които хайдутите са приготвяли храната си, за оръжията им, за облеклото им и лекарствата им и т.н. „Особено интересни са паролите, по които смелите мъже са  разпознавали враговете, и тайните знаци – имитация на птиче пеене, с които са си служели при битките, каза тя. Любопитни са убежищата, подслоните и паленето на огън, дори в дълги дъждовни периоди. Старите начини за предсказване на времето и намиране на вярната посока без съвременни уреди  също може би ще представляват интерес за младите родолюбци. Особено важно е да се знаят начините за избор на войвода, качествата и знанията, които той трябва да притежава, и клетвата, която полага пред дружината си за многобройните отговорности, които поема”.
Събитието приключи с уговорката, че още в началото на учебната 2017-2018 година, клуб “Млади възрожденци“ ще организира нова среща, в която всички участници ще обсъдят остойно интересните неща, научени от книгата през ваканцията.