Много игри и забавления за децата в „Училище за бабини занаяти“

Публикувано на: август 28, 2020

„Училище за бабини занаяти“ се проведе в Жеравна от 19 до 23 август. То бе организирано от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ и Художествена галерия „Христо Тодоров“-Жеравна. В програмата на събитието имаше и много събития за малки и големи деца – игри, състезания, забавни занимания, търсене на съкровища и какво ли още не.

 Какво по-прекрасно от хубавото време, добрите приятели и забавленията?! Така започна и четвъртъкът в „Училището за бабини занаяти“ в с. Жеравна. Първият приключенски ден посрещна нашите участници с чудните носии на Сливенския край. Децата обагриха предпочетената от тях носия, водейки се от картичка-образец на народните носии от различните краища на областта. След това малките се впуснаха в търсене на съкровища. По пътя на скривалищата, те трябваше да отгатнат къде са скрити тайнствените герои и шифрованите съобщения. След дълго търсене всички герои бяха намерени. А накрая всички заедно създадоха приказка за мома Радина, момък Петър, змеят Злобин и добродушните животни, които помагат на момата да се справи с предизвикателствата на непроходимата гора – високи и трудни за преминаване дървета, бодливи храсти, дълбока река, огромна, страховита пещера. Въпреки всичко, момата стига до пещерата, а накрая момък Петър спасява момата от препятствията на пещерата Зладупка. Змеят Злобин се примирява с това, че момата няма да си тръгне с него. Така разбира, че любовта не може да се диктува, а трябва да идва от душата и сърцето. Дали би имало по-добър край?! И с тази чудна приказка приключи и това забавление, а децата останаха нетърпеливи за още приключенства.

 Кое е това животно, което яде килими? Хубаво си помислете, преди да отговорите. С този въпрос към най-малките започна заниманието ни във втория ден на „Училище за бабини занаяти“. Няма да Ви караме да се чудите повече – животното, което яде килими, се нарича Килиманджаро! С цветни моливи в ръка, усмивка на лицето и приятни разговори помежду си, новите приятелчета се впуснаха в оцветяването на чудните килими. След като обагриха в прекрасни цветове картинките си, малките започнаха да търсят скритите неприятели на прекрасните килими. Кои знае къде са се скрили Килиманджаро, Килиманжаба, Килиманчайник, Килимано, както и всички досадни молци?! Търсачите успяха да открият и тайни шифровани кодове, които да им помогнат да разберат местата, на които са скрити килимените чудовища, както и имената на килимоядците. След дълго търсене на „скритите съкровища”, малките изследователи „заловиха” всички килимени страхотии.

 Да прогоним вирусите, болестите и злите сили заедно! За да се справим с тази трудна задача, ни помогнаха прекрасните дечица, които се включиха в заниманието по оцветяване на кукери и кукерски маски в третия ден на „Училище за бабини занаяти“. След като нашариха прекрасните картинки, децата се впуснаха в чудно приключение. Трябваше да преминат през трасе с препятствия за преодоляване. Важно условие беше да не докосват кукерските „звънци”, в края на трасето ги очакваше купа с орехи, като 5 от тях трябваше да се озоват с хвърляне в малка прицелна кошничка. В резултат на успешното си преминаване малките състезатели получиха картонче, очертано като кукерска маска, която впоследствие превърнаха в страховита кукерска маска – с рошави конци, с големи очи и уста и буйни коси. Коронавирусът няма как да не избяга и от страшните кукерски танци на децата – с „жезъл”, кукерски хлопки и тежко наметало, децата успяха да прогонят злите сили.

 Да си направим красиви липови купички! Това беше част от интересните занимания в последния ден от приключението „Училище за бабини занаяти”. Малките ни приятели избраха красиви щампи, с които украсиха липовите си чинийки в предпочетените цветове. Всяко дете измисли различно приложение за своето творение. След това малките творци се включиха в оспорвано състезание, заедно със своите родители. Играта по навиване на прежда беше забавна, напрегната и най-вече конструктивна. Малките се запознаха със занаят от времето на своите баби и прабаби. А какво по-хубаво от това да се връщаме назад към корените си, да „изчезваме” за малко от забързаното ежедневие.

Малко след състезанието дойде ред и на чудните скрити съкровища от бабината ракла и бабиния двор. Със затворени очи момчетата и момичетата трябваше да „освободят” по едно от бабините съкровища. Децата нямаха търпение да дойде редът им, за да открият следващото съкровище, а след всяка находка получаваха по няколко парчета от два различни пъзела. След като отрязаха всички награди, подредиха двата пъзела и с много красиви емоции си пожелаха следваща среща догодина.

„Училище за бабини занаяти“ е по основната програма на ОФД-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.