„Моят Левски”

Публикувано на: март 26, 2018

 

Ученици от клуб „Млади възрожденци“ при ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ – Сливен, представиха на 23 март в Хаджиданчовите къщи драматизацията „Моят Левски“. Постановката включваше откьси от биографията на Левски, написана от Захарий Стоянов, и от романа „Първият след Бога“ на Неда Антонова. Сценарият бе написан от Ванесса Терзиева, ученичка от 10 клас. Ръководителят на клуба Величка Ненчева сподели, че постановката вече е била представена пред публика с голям успех няколко пъти.

Преди началото на пиесата бе представена книгата „Моят Левски е…”, издадена по едноименния проект, спечелен от клуб „Млади възрожденци” при ПГПЗЕ „Захарий Стоянов”. Книгата включва творби на ученици от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” – Сливен, ПХГ „Дамян Дамянов” – Сливен, СУ „Христо Ботев” – Нова Загора и ОУ „Св. Паисий Хилендарски” – с. Стоил войвода, общ. Нова Загора. В книгата е включено и стихотворение на Ванесса Терзиева, сценарист на представената постановка.

Ето и участниците в „Моят Левски”: в ролята на Левски – Павел Славов; в ролята на Захарий Стоянов – Никола Колев; в ролята на професора и на мъжа – Васко Сиромахов; в ролята на младия учен – Мартина Георгиева; в ролята на първото заптие и на мъжа – Станислав Колев; в ролята на второто заптие – Ангелин Петков; в ролята на съвременно момиче – Мариела Станева; в ролята на мъж от събранието – Атанас Нойков; в ролята на свещеника – Станислав Диянов; в ролята на жена от събранието – Юра Максимова; в ролята на втората жена – Стиляна Иванова; в ролята на съвременно момче – Саймън Терзиев.