На кулинарно пътешествие в с.Самуилово

Публикувано на: април 16, 2020

Продължава кулинарната ни разходка с помощта на сборниците „Вкусни пътешествия из Сливенския край“.

 

Кулинарната изложба по проекта в с. Самуилово включваше автентични гозби, характерни за селото – два вида биздерми, баница с лапад, баница със сирене, сладка баница, прясно домашно сирене, биволско и овче кисело мляко, погачи, рибник с ориз и лук, ябълкови пити, сиропирани охлюви, печена тиква и др. Особено интересни бяха гювечът от пъдпъдъци, който в миналото се приготвял по време на жътва, и баницата с прясно зеле и сирене – зелник за гости.

 

Всяка седмица ви представяме малка част от рецептите от различни населени места, включени в двата кулинарни сборника. Ето част от рецептите от с. Самуилово.

Два пъти точени биздерми /Самуилово/

Продукти: 2-3 яйца; 1 пакетче мая; 1 кофичка кисело мляко; брашно, колкото поеме до средно твърдо тесто; мазнина /олио, свинска мас/; 500 г сирене

Приготвяне: Замесва се средно твърдо тесто. Точат се кори с дебелина 0,5 см. Поръсва се със сирене и мазнина, навива се като връв и после като осмица от двете страни, слепват се двете кръгчета на осмицата и се разточват на кора с дебелина до 2 см. Пече се на сач, като при всяко обръщане се намазва с мазнина. Поднасят се топли.

 

Пита /Самуилово/

Приготвяне: 1 кубче мая се разтваря в 100 мл. топла вода, с 1 супена лъжица сол и 1 супена лъжица захар. Замесва се тесто от 2 кг. брашно, 4 яйца, ½ чаена чаша газирана вода или швепс, 1 кофичка кисело мляко, 200 мл. вода или прясно мляко, 1-2 супени лъжици олио. Оставя се да втаса, след което се прави на топки. Те се намазват с мазнина и се нареждат в тава. След като втаса питата, се намазва с разбит с малко вода жълтък и се поръсва със сусам. Пече се на около 180 градуса за около час, като първите 10-14 минути са на долно печене, а след това отгоре се слага фолио и се включва и горно печене.

Дърпана баница с прясно зеле /Самуилово/

Приготвяне: Нарязва се половин глава прясно зеле и се слага във фурната да омекне, или се намачква. Към омекналото зеле се прибавя сирене /количество по желание/ и се разбърква. Замесва се меко тесто за точене. В него се слагат сол и 3 с.л. олио. След като тестото е готово, се оставя малко да почине /10 минути/. В дълбок съд се слага олио и се затопля до 40 градуса. След това тестото, което е приготвено на топчета за точене/13-17 на брой/, се слага в топлото олио. Започват да се дърпат корите, като всяка следваща кора се разточва все повече и повече, понеже в тавата се виждат само краищата на последната кора. Образува се хълм от кори в тавата. След всяка кора се слага от сместа от зеле и сирене. Накрая се подпъхват краищата под всички кори и се натискат леко отгоре, за да се запълни тавата. По този начин се разточва допълнително и всъщност краища няма, получава се кора в кора с плънката. Пече се на 150 градуса до златисто. След изваждането се напръсква с вода и се завива с кърпа да омекне.

Баница с лапад и сирене /Самуилово/

Продукти: 4-5 стръка зелен лук; 300 г. лапад; джоджен /гюзум/ по желание

Приготвяне: Продуктите се изчистват, нарязват и запържват в олио. След като изстинат, се слагат около 400 г. сирене, 3 яйца, 3 с.л. кисело мляко, 1 лъжичка сода за хляб. Два листа кори за баница се напръскват с олио, слага се от плънката и се навиват. Нареждат се в тава за печене. Отгоре се полива с 3 чаши прясно мляко с 1 яйце. Пече се около 40 минути на 200 градуса.

Гювеч с пъдпъдъци /Самуилово/

Приготвяне: Изчистените и нарязани пъдпъдъци се запържват с олио. Към тях се прибавят 3-4 глави нарязан лук, 4-5 чушки, 2 глави чесън, 4 картофа, нарязани на ситно, и домати /пресни или изварени/. Оставя се да клокне 5-10 минути до омекване на продуктите, долива се малко вода. Ври на бавен огън, докато се свари месото.

Сладки охлюви /Самуилово/

Приготвяне: Замесва се меко тесто от брашно, мая /разтворена в малко вода, лъжичка захар и посипана с брашно/. Разделя се тестото на три топки, които се посипват с малко брашно, за да не хванат коричка. Разточват се една по една на кори с дебелина около един сантиметър. Първата кора се намазва с малко мазнина, посипва със смес от смелени орехи и захар, слага се втората кора, и тя се посипва, после и третата. Навиват се трите кори заедно на едно голямо руло. Нарязват се на парчета с дебелина два сантиметра и се нареждат обърнати като охлюви в намазнена тава. Оставят се да втасат и се намазват с разбит с малко вода жълтък. Пекат се на 180 градуса.

През 2019 г. НЧ „Пробуда-1938“ – с.Панаретовци работи по проекта „Вкусни пътешествия из Сливенския край“, финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018”, на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Проектът имаше за цел да опази и популяризира традиционни кулинарни рецепти от региона чрез издаването на сборниците “Вкусни пътешествия из Сливенския край“. В сборниците са документирани автентични ястия, свързани със Сливенския край. По проекта се проведоха срещи в 12 населени места (Сливен и селата Драгоданово, Мечкарево, Николаево, Старо село, Тополчане, Трапоклово, Самуилово, Глушник, Панаретовци, Бяла и Ковачите) с представители на читалища и местни жители, познаващи традициите, бяха събрани рецепти, организираха се кулинарни изложби, изготвени бяха кулинарни анкети и др.