На кулинарно пътешествие в с.Старо село

Публикувано на: май 11, 2020

Продължава кулинарната ни разходка с помощта на сборниците „Вкусни пътешествия из Сливенския край“. Днес припомняме за гостуването на екипа по проекта в с.Старо село.

 

Освен интересни вкусове, екипът откри и различни наименования на вече познати тестени гозби. Тук гюзлемите се наричат „кишелийки”, а закуската „два пъти точено” – „дебелички”. Технологията е като в другите села от Сливенско. Интересно е името „куписка” – така тук наричат гозба от кисело зеле и ориз. Сред представените ястия бяха и боб халва от стар бял боб, пълнен патладжан, паниран зелен фасул, градинарска чорба, щирник, прусурясана содена питка, баница с ориз и сирене и др.

Оказа се, че жителите на Старо село си подслаждат живота с вкусни специалитети като пестил от сини сливи и сладко от динени кори.

При представянето на ястието лобода с яйца, майсторката донесе стрък от растението и дори даде семена на всеки, който е харесал вкуса, за да си сготви догодина от собствена лобода.

Кулинарния си опит споделиха и невръстните мастър шефове от селото, които посещаваха читалището, за да се учат да правят сладкиши. Един от тях сподели рецептата за бисквитена торта, а другите разказаха как се приготвя вкусна „циганска баница”.

Всяка седмица ви представяме малка част от рецептите от различни населени места, включени в двата кулинарни сборника. Ето и част от рецептите от с.Старо село.

Дебелички /Старо село/

Продукти: 2 ч.ч. марна вода; 1 непълна с.л.сол; 1 яйце; 800 г брашно; 200 г мас; 200 г сирене

Приготвяне: В марната вода се слага солта и се разбива яйцето. В пресятото брашно се оформя кладенче, сипва се сместа и се омесва тестото. Меси се до средно меко и се оформя на 8-10 топки, според сача, в който ще се пече. Разточва се лист, намазва се с топена мас, поръсва се със сирене и се завива на руло. Хващат се двата края на рулото и се завиват в различни посоки като се захлюпват. Така се разточват всички листа. От първия разточен навит лист се почва отново да се разточва на по-дебело за печене и когато се изпече, от едната страна се намазва с мас и се обръща.

Пълен патладжан /Старо село/

 

Продукти: 4 патладжана; 3 глави лук; 3 зелени чушки; 2 домата; 2 глави чесън; магданоз; сол; олио; червен пипер

Приготвяне: Лукът, чушките, 1 патладжан и доматите се режат на ситно. Прибавят се солта, олиото, червеният пипер и магданозът и се слагат 3-те патладжана, като с прорез се поставят скилидките чесън. Долива се вода и се вари на бавен огън.

Пестил /Старо село/

Приготвя се от сини сливи. Изчистват се сливите от костилките и се смилат с машинка. Получената смес се изварява на бавен огън, докато се изпари водата и се получи смес като за мармалад, но без захар. На специално приготвена гладка дъска с дървена бъркалка се разстила равномерно от сместа около милиметър-два. След като изсъхне, върху нея по същия начин се разстила от сместа и така, докато се получи един сантиметър дебелина. След като изсъхне, се отлепва от дъската, поръсва се с брашно и се навива на руло, за да издържи по-дълго време. Съхранява се на хладно.

Сладко от динени кори /Старо село/

Продукти: 1 кг динени кори; 1 кг захар; 1 ванилия; сокът на половин лимон; 1 л вода

Приготвяне: Корите се почистват от външната делена част. Нарязват се на малки формички. Изваряват се в 3 кипящи води за по 5 минути, като след всяко сваряване се поставят в студена вода. 3 пъти сварените кори се изцеждат и се поставят в сгъстен захарен сироп. Сладкото се вари до сваряване на плода и сгъстяване на сиропа. Прибавя се лимоновият сок, след което варенето продължава още 2-3 минути. Слага се ванилията. Затваря се в бурканчета, докато е горещо, а те се обръщат с капачките надолу.

През 2019 г. НЧ „Пробуда-1938“ – с.Панаретовци работи по проекта „Вкусни пътешествия из Сливенския край“, финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018”, на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Проектът имаше за цел да опази и популяризира традиционни кулинарни рецепти от региона чрез издаването на сборниците “Вкусни пътешествия из Сливенския край“. В сборниците са документирани автентични ястия, свързани със Сливенския край. По проекта се проведоха срещи в 12 населени места (Сливен и селата Драгоданово, Мечкарево, Николаево, Старо село, Тополчане, Трапоклово, Самуилово, Глушник, Панаретовци, Бяла и Ковачите) с представители на читалища и местни жители, познаващи традициите, бяха събрани рецепти, организираха се кулинарни изложби, изготвени бяха кулинарни анкети и др.