На кулинарно пътешествие в с.Трапоклово

Публикувано на: април 27, 2020

Продължава кулинарната ни разходка с помощта на сборниците „Вкусни пътешествия из Сливенския край“. Срещата по проекта в с. Трапоклово се състоя в пенсионерския клуб на селото. В кулинарната изложба, подредена от майсторките от селото, бяха включени гозби като млечна милина, копривена каша, жътварски таратор, както и уникални за селото ястия като рогачки, сватбарска пита-кошница, рязана чорба, Боговица за Бъдни вечер, пиле с булгур, охлюви на каша, грозденица, охлюви с ориз, пазлами, дива попара, гола чорба, летни кисели краставици, доматена каша от сушени домати, сушени домати и др. Бе представена и интересната рецепта за „Сиктир чорба“ – това е било последното ястие, с което са приключвали сватбените тържества в Трапоклово преди много години.

Всяка седмица ви представяме малка част от рецептите от различни населени места, включени в двата кулинарни сборника. Ето част от рецептите от с.Трапоклово.

Рязана чорба /Трапоклово/

Продукти за тестото: 1 кг брашно; 1 равна с.л. сол и вода, за да стане много твърдо тесто. Продукти за чорбата: 1 с.л. червен пипер, сол, олио, сирене /по желание/

Приготвяне: Готовото тесто се разделя на топки, като всяка топка се разточва на лист с дебелина 1,5 мм с много брашно. По листа винаги трябва да има много брашно. После листът се навива на точилка. Отгоре се реже с нож да се получи дълга лента с много листа един върху друг. От тази лента по ширина се режат лентички по 2-2,5 см. От тяхната дължина се режат тънки ивички около 2 мм. Трябва да бъдат с много брашно, за да не залепнат. Всичко това се пресява през сито и се оставя да съхне на слънце. Като изсъхне, се прибира в памучна торбичка и така се съхранява през зимата. Тази чорба се ползва за закуска, а преди години от нея са носели на лехусите булки. Самата чорба се приготвя по следния начин: В завряла вода се слага 1 ч.л.сол и изсушено тесто. Ври и като омекне се сваля от котлона. В друг съд се сгорещява олио, слага се лъжичка червен пипер и се полива сварената чорба. По желание може да се сложи и сирене.

Копривена каша /Трапоклово/

Продукти: 500 г коприва; 2-3 глави лук или връзка зелен лук; 6-7 с.л.олио; 2 с.л.червен пипер; сол на вкус; гюзум; 3-4 с.л. брашно за кашичката

Приготвяне: Копривата се измива и попарва. Реже се на ситно. Лукът се запържва, при него се слага копривата и останалите продукти без брашното. Всичко това се запържва леко и се долива вода, колкото да покрие копривата. Ври 10-15 минути. След това се изсипва забърканата кашичка от брашно и вода, ври 2-3 минути и се сваля от огъня.

Доматена каша със сушени домати /Трапоклово/

 

Сушените домати се заливат с вряла вода. Задушават се 3 големи глави лук. Доматите се изсипват при лука, слагат се 6-7 с.л.олио, сол на вкус, 1 с.л.червен пипер. Всичко се задушава и се долива вода. Докато ври, се опитва на сол. Сваля се от огъня, поръсва се с брашно, слага се капак и се изчаква да падне брашното. Разбърква се и се слага пак да поври на тих огън най-много 5 минути. Накрая се слагат черен пипер и магданоз.

Охлювена каша /Трапоклово/

Продукти: 40-50 охлюва; 2-3 глави лук; 1 връзка зелен лук; 1,5 с.л. сол; 2 с.л. червен пипер; 6 с.л. олио; 4 с.л. брашно; черен пипер; оцет; гюзум

Приготвяне: Охлювите се държат 2-3 дни в съд с капак /да не избягат/, за да се изчистят. Измиват се и се варят половин час с черупките. Лукът се запържва. Изсипват се охлювите, червеният пипер, черният пипер, долива се вода, колкото да покрие охлювите. Ястието ври около половин час. Малко преди да се свали от огъня, се изсипва кашичката от брашно и вода, добавя се гюзумът, ври 5 минути и е готово. По желание се прибавя оцет.

Пиле с булгур /Трапоклово/

Продукти: 1 пиле; 1 ч.ч.булгур; 1 к.ч.олио; 1 к.л.червен пипер; сол на вкус; 1 люта чушка.

Приготвяне: Месото се нарязва и се слага да ври. Запържва се лукът, слага се полусвареното пиле, добавят се червеният пипер, солта, булгурът. Запържват се. От бульона се доливат 5 ч.ч. Може да се досготви на котлон на слаб огън, но най-добре става като се запече във фурна.

Рогачки /Трапоклово/

Продукти: 1 пакет кори за баница; 300 г сирене; 5 яйца; 1 пакетче масло

Приготвяне: Яйцата, сиренето и маслото се разбъркват. Взима се 1 кора и се намазва със сместа. Сгъва се на 4, като плик за писмо. Пече се на сач, намазан с мазнина, от двете страни.

Сиктир чорба /Трапоклово/

Продукти: шарено свинско месо или сланина; 1-2 стръка праз; малко мазнина за запържване; 1 с.л.червен пипер; 1 с.л.брашно; 100 г ориз; половин кисела зелка; зелев сок

Приготвяне: Месото се нарязва на малки парченца, запържва се с праза, слагат се червеният пипер и брашното. След това се добавят нарязаното кисело зеле и зелевият сок. Като поври, се прибавя оризът. Консумира се с люта червена суха чушка. Не се застройва. За да не стане много кисело, към него може да се добави малко вода, според вкуса.

Боговица за Бъдни вечер /Трапоклово/

Продукти: 1 кг брашно; 1 кубче мая; 1 с.л.сол; 1 с.л.захар; 1 с.л.оцет

Приготвяне: Замесва се меко тесто, оставя се да втаса 30-40 минути, и се отделя една топка за украса. Останалото тесто се разплесква в намазана с мазнина тава. Украсата е: слънце, житен клас, пиленца, грозд.

Сватбарска пита-кошница /Трапоклово/

 

Продукти: 1 кг брашно; 1/2 кубче мая; 1 кофичка мляко; 4 яйца /1 се отделя за намазване/; 1 с.л.сол; 1 с.л.захар; 1 с.л.оцет

Приготвяне: Омесва се меко тесто. Престоява 30-40 минути, докато втаса. Отделя се топка, от която се прави плитка за дръжката на кошницата. Пече се отделно. Останалото тесто се прави на малки топки, които се нареждат в тава и се оставят да втасат 20-30 минути, а после се намазват с яйце. Пече се 30-40 минути. Дръжката на кошницата се закрепя с клечки за зъби и се украсява с аспарагус.

 

През 2019 г. НЧ „Пробуда-1938“ – с.Панаретовци работи по проекта „Вкусни пътешествия из Сливенския край“, финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018”, на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Проектът имаше за цел да опази и популяризира традиционни кулинарни рецепти от региона чрез издаването на сборниците “Вкусни пътешествия из Сливенския край“. В сборниците са документирани автентични ястия, свързани със Сливенския край. По проекта се проведоха срещи в 12 населени места (Сливен и селата Драгоданово, Мечкарево, Николаево, Старо село, Тополчане, Трапоклово, Самуилово, Глушник, Панаретовци, Бяла и Ковачите) с представители на читалища и местни жители, познаващи традициите, бяха събрани рецепти, организираха се кулинарни изложби, изготвени бяха кулинарни анкети и др.