Наградиха отличените деца в „Хайдушки времена”

Публикувано на: март 9, 2018

149 малки художници получиха грамоти и награди на специална церемония в зала „Сливен”. Стотици деца от начален курс на всички сливенски училища и деца от предучилищна възраст от 4 детски градини участваха в инициативата „Хайдушки времена” на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” и Община Сливен. Кампанията бе посветена на 140 години от Освобождението на България. В разките на няколко седмици децата трябваше да оцветяват картинки от книжката „Хайдушки времена”.

В края на февруари професионално жури с председател Йордана Кунчева – преподавател в НХГ „Димитър Добрович” и автор на картинките за оцветяване, определи най-добрите творби. Първоначалната идея бе журито да избере най-добрите 140 творби, чиито автори да бъдат наградени. Тъй като малките художници изненадаха журито със своя талант, в крайна сметка отличените творби станаха 149. Всички те бяха подредени в изложба във фоайето на зала „Сливен”.

Наградите на малките художници връчиха заместник-кметът по хуманитарни дейности Пепа Чиликова и председателят на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” Дора Куршумова. Всички отличени получиха грамоти и подаръци, според възрастта си. Най-малките получиха книжки за оцветяване „Хайдушки времена”, а по-големите – книжките „Светът на войводата” и „Именник на войводите и байрактарите, родени в Сливенския край, водили чети из сливенския Балкан”.

Към подаръците организаторите бяха сложили и следното послание: „Благодарим ти, скъпо дете, че се включи в кампанията „Хайдушки времена“. Тя бе посветена на 140 години от Освобождението на България и организирана от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ и Община Сливен. Надяваме се, че картинките от прекрасната книжка „Хайдушки времена“, които оцвети с толкова любов и желание, са ти харесали.

Сега ние, от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“, те каним да вземеш участие в ново предизвикателство. Включи се в конкурса „Потомък на сливенски войвода“. Нарисувай рисунка, която да покаже твоята представа за хайдушките чети, за славните войводи, за лютите битки с поробителите, за символите на Сливен, свързани с неговото славно историческо минало. Можеш да донесеш рисунките си в галерия „Седем“, която се намира на адрес: Сливен, ул. „Генерал Столипин“ 26, до 16 април. Не забравяй да напишеш трите си имена, години, име на детска градина или училище, адрес и телефонен номер на родител за обратна връзка.

Конкурсът е свързан с фестивала „Потомци на сливенски войводи“, който ще се проведе в Сливен от 20 до 22 април. По време на събитието ще бъде подредена изложба с всички творби, а най-добрите малки художници ще получат награди”.

Изненада за присъстващите в зала „Сливен” бяха двама хайдути – войвода и байрактар. Те сякаш бяха дошли от миналото, облечени в автентични мъжки хайдушки облекла и въоръжени с хайдушки оръжия. Двамата с усмивка следяха за реда по време на награждаването, а след това търпеливо позираха за снимки с многото желаещи да увековечат тази среща с героите от славното минало. Хайдутите бяха представители на Ансамбъла за народни песни и танци-Сливен, който е посланик на ОДФ в кампанията „Да съхраним българските традиции и обичаи”, насочена към българските деца в чужбина.

Пълният списък с наградените деца и още снимки от награждаването можете да видите на страницата на ОДФ с социалната мрежа Facebook: https://www.facebook.com/odf.sliven/media_set?set=a.933498353497666.1073741852.100005125300787&type=3&uploaded=22 

Събитието бе част от основната програма за месеца на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.