Награждават победителите в „Хайдушки времена” на 9 март

Публикувано на: февруари 26, 2018

Приключи инициативата „Хайдушки времена”, организирана от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” и Община Сливен. Кампанията бе посветена на 140 години от Освобождението на България, а в нея се включиха  деца от началния курс на всички сливенски училища и деца от предучилищна възраст от 4 сливенски детски градини. Впродължение на няколко седмици те оцветяваха картинки от книжката „Хайдушки времена”.

 

На 26 и 27 февруари жури от специалисти с председател Йордана Кунчева – автор на картинките за оцветяване, ще определи най-добрите 140 творби. А техните автори ще бъдат наградени на специална церемония, която ще се проведе на 9 март от 10 ч. в зала „Сливен”. Най-добрите художници ще получат награди: значки, посветени на 140 години от Освобождението, и книжките „Хайдушки времена” и „Светът на войводата”. Отличените творби ще бъдат подредени в изложба във фоайето на залата.

Ето какво разказа за „Хайдушки времена” авторът на картинките в книжката за оцветяване Йордана Кунчева. 

– Г-жо Кунчева, Ваши са илюстрациите в книжката за оцветяване „Хайдушки времена – облекло и оръжие на четите от сливенския Балкан”. Какво точно има по нейните страници?

Книжката за оцветяване включва пет мъжки и един женски костюм на хайдути и четници, с чиито подвизи е свързан сливенският Балкан. Част от облеклата са представителни – тези, с които войводите са били фотографирани и за които имаме най-много запазена информация. Но съм включила и облеклото на хайдутина по време на поход – дрехите, с които е бил облечен, докато четата е кръстосвала планините, характерният ямурлук, който го е пазил от студ, дъжд и неприятелски очи, и калпакът, който е извисявал своя собственик над враговете – често закичен с четническото лъвче.

Книжката е допълнена с четири илюстрации на хладни и огнестрелни оръжия, както и оръжейни аксесоари, необходими за функционирането им. Особено място заемат хайдушкото знаме и атрибутите на хайдушката клетва. Без тях нито една хайдушка дружина не би могла да съществува – запазването им по време на битка е било въпрос на чест и дълг, а пред светостта им са се прекланяли не един и двама горди българи.

– На какво ще научат хайдушките времена съвременните деца?

Децата ще научат как е бил организиран хайдушкият живот и каква е била йерархията в четата, какви са били моралните устои и какво място е заемала клетвата за вярност в обществото на борещите се за свобода. Освен това ще се запознаят с особеностите на мъжкия представителен и ежедневен костюм и не на последно място – ще научат какво място са заемали жените в хайдушката чета.

За по-любознателните сме подготвили интересни факти и любопитни подробности за оръжията и помощните атрибути – какви видове хладно и огнестрелно оръжие са били използвани, какви материали са използвани за тях и най-вече – как са били украсени и персонализирани.

– Как се роди идеята за създаването на подобна книжка за оцветяване?

Тази книжка за оцветяване е естествено продължение на книжката „Сръчността на българската – 24 носии от сливенския край”. След като децата се запознаха с женското облекло в нашия край, дойде ред и на мъжкия костюм и характерното въоръжение. В миналото оръжието е било естествена част от ежедневието на мъжа и неговото притежание е било въпрос на гордост и престиж, а не само на необходимост. Ювелирните обкови, богатите инкрустации и подплати от скъпи кожи са били само част от характерните черти на войводското въоръжение. Те свидетелстват за майсторството на тюфекчиите от България, Гърция и Турция, за стремежа към красиво дори по отношение на военното снаряжение и желанието да се естетизира всеки елемент от бита на миналия век. Това са част от причините, поради които решихме да създадем книжката.

Другата основна причина е да подадем ръка на най-малките, които искат да опознаят миналото и намерят поводи за гордост в завета на нашите предци.

– Колко време Ви отне създаването на всеки детайл от книжката?

Самото илюстриране на книжката отне около два месеца, но събирането на нужната информация бе по-дълъг процес. Подготовката за тази книжка отне около половин година. Тук е мястото да изкажа благодарност на Регионален исторически музей – Сливен за прекрасната сбирка, която бе основа на илюстративния материал, и на Даниел Кънев – родолюбец и запален колекционер на исторически оръжия и артефакти, чиито разкази ме вдъхновиха и накараха да се почувствам горда от делото на нашите прадеди.

Фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.