Нов образователен концерт на АНПТ-Сливен

Публикувано на: април 17, 2018

 

Образователен концерт пред учениците от 3 б и 3 в класове на ОУ „Димитър Петров” изнесе Ансамбълът за народни песни и танци. Концертът в зала „Сливен” бе поредното събитие от съвместната дейност на Ансамбъла за народни песни и танци-Сливен и фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” в кампанията „Да съхраним българските традиции и обичаи”. Ансамбълът е посланик на Фонда в стремежа му да утвърди българското сред децата.

По време на концерта третокласниците се запознаха с българските народни инструменти, с костюмите и танците от добруджанската, шопската и тракийската фолклорни области. Насладиха се на прекрасни български народни песни, изпълнени от хора към Ансамбъла. А в края на концерта децата се качиха на сцената и, подпомогнати от танцьорите, се научиха да танцуват ръченица, буенек и право хоро.

Двата класа се включват в конкурса на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” за най-красиво оцветена народна носия чрез творческата работилница „Багрите на Сливен”, след като техните класни ръководители получиха комплекти с 24 рисунки за оцветяване „Хубостта на българката”. Оцветените рисунки трябва да постъпят в ОДФ-Сливен, а до края на юни компетентно жури ще определи най-добрите малки художници. Отличените ще получат книжки с послание от българския еврокомисар Мария Габриел.

Кампанията „Да съхраним българските традиции и обичаи” е инициирана от фондация „Обществен дарителски фонд – Сливен” и Информационен център „Европа директно-Сливен”. Тя е насочена към българските училища по света и е организирана по повод Българското председателство на Съюза на ЕС и Европейската година на културното наследство, които стартираха на 1 януари 2018 г. Българският еврокомисар Мария Габриел се включи в кампанията като финансира повторното отпечатване на издадената от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” книжка за оцветяване „Хубостта на българката – 24 носии от Сливенския край”. Книжката стигна до стотици българчета по света, а сливенските деца оцветяват народни носии в различни творчески работилници.