Нова легенда в играта „Отгатни Сливен от миналото“

Публикувано на: април 11, 2020

 

Скъпи малки приятели, нашата игра, която ви запознава с част от легендите за родния Сливен, продължава. Преданията са част от книгата „Моята първа книжка с легенди за Сливен“, издадена от ОДФ-Сливен.

Всяка сряда и всяка събота, до 13 май, ви представяме по една легенда. Можете да я прочетете сами или да помолите мама, тате, баба или дядо да ви я прочетат. Към всяка легенда има черно-бяла илюстрация за разпечатване, която трябва да оцветите. Помолете близките си да направят снимка на оцветената рисунка и да я изпратят на нашия мейл:odf.sliven@gmail.com. За най-добрите малки художници ще има награди – изданието „Моята първа книжка с легенди за Сливен“, и комплект за оцветяване „Легенди за Сливен“.

  

Предизвикателство има и към близките ви. Към всяка легенда и черно-бяла илюстрация за оцветяване, публикуваме картина, която подсказва следващата легенда. Вашите близки трябва да познаят коя ще е тя. Отговорите им очакваме на фейсбук-страницата на ОДФ-Сливен. Най-добре представилите се възрастни ще получат за награда една от книгите „Спомените на Сливенския балкан“, „Неочаквани гости на Синята планина“ или „22 отговора на въпроса защо Сливен“.

И така – продължаваме със следващата легенда.

БОГОВЕТЕ НА ГОСТИ В СЛИВЕНСКИЯ БАЛКАН

 

Някога много, много отдавна, още когато морето се е плискало по нашите места, боговете свикали среща в Сливенския Балкан. По това време скалите не били сини, но и тогава имало бистри ручеи и птици пеели своите песни. Вековни дървета пазели хладни сенки и приютявали морни минувачи.

Хубаво им било на боговете, разприказвали се и от дума на дума решили да сътворят чудо невиждано и нечувано. Повелили боговете всеки от тях да даде благословия, за да стане местността прекрасна. Скалите да станат сини, но да могат цветът да си изменят – понякога виолетов, друг път морав. Камъните да се изпъстрят с лилаво и розово, зелено и гълъбово, виненочервено и морскосиньо – за наслада на очите. От пазвите на планината жива вода да извира, да лекува всички страшни болести, здраве и живот на хората да дава. Пъстри пеперуди, невидяни на други места, да пърхат с криле, гласовити птици да веселят с песните си. Алени божури да цъфтят, лилави съсенки да се крият в шубраците и красиви орхидеи да правят това място най-чудното на света.

След боговете и природата показала своята фантазия и сила на ваятел. Бури и дъждове, реки и ветрове изваяли причудливи форми -Халката и Иглите, Змея и Еньовата булка, Камилата и Жабата, Ръкавичката и Бъчвата. Слънцето галело сутрин и вечер каменните си кукли и те ставали все по-красиви.

И сега са там – и бистрите ручеи, и вековните дървета, и вълшебните каменни стражи, и птиците, и цветята, и пеперудите. Всички те ни очакват да ги преоткриваме всеки път, когато минем по пътеките на нашия величествен Балкан.

Играта „Отгатни Сливен от миналото“ е по основната програма на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.