Няколко цветни намигвания от миналото лято

Публикувано на: април 29, 2020

Талантът и оригиналните идеи на група сливенски художници от няколко години будят искрено възхищение. Всички те са участници в традиционните Пленери на виното, творбите от които се продават благотворително за различни каузи. Художниците, за които стана дума, са Антон Кънчев, Пеньо Иванов, Димитър Кавръков, Петър Кайряков, Кунчо Кунчев, Йордана Кунчева, Веселин Дамянов-Вес, Кирил Стоянов, Маргарита Дончева, Благовеста Желязкова, Крикор Папазян, Димитър Михалев, Денислав Миевски, Дора Куршумова и др. Вече пет лета повечето от тях участват в Пленерите на виното, организирани от НДФ „13 века България“, фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ и Винарска изба „Афузов“. Събитията се провеждат в „Хаджиданчови къщи“, а художниците рисуват върху дъски и дъна на бъчви, големи и малки бутилки за вино, създават инсталации и стойки за бутилки.

 

През 2017 г., след Третия пленер на виното, художниците продадоха творбите си на благотворителен търг и събраха 5533 лв., които дариха за дооборудването на галерия „Нова“ в НХГ „Димитър Добрович“.

През 2018 г. творците си поставиха по-висока цел: да направят родния си град по-цветен. В началото на октомври 2018 г. В комплекс „Свети Никола“ се проведе благотворителен търг с цел да събере средства за проекта „Стенопис-графит на тема „Азбука на въображението: Природни феномени“ в центъра на Сливен“. Специален гост на събитието бе кметът на Сливен Стефан Радев, а сред официалните гости бе изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ Митко Тодоров. Гостите на търга бяха над 120 души. Общата събрана сума от търга бе 9155 лв., а нужните средства за проекта бяха близо 7000 лв. Още тогава художниците започнаха да мислят какво могат да реализират с останалите средства.

Нужните средства за проекта „Азбука на въображението“ бяха използвани за висококачествени материали, хонорар на автора, наем на вишка, съпътстващи разходи. Първоначалната идея бе стенописът да украси стена в района на ППМГ „Добри Чинтулов“, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ и ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев“. Оказа се, че сградата е в охранителните граници на паметник на културата, което усложнява чисто технически реализацията на проекта. Затова бе избрано друго място, отново в центъра на града – сградата на ОУ „Д-р Иван Селимински“.  

Проектът бе съгласуван с Комисията по символика към Община Сливен. На свое заседание в края на май 2019 г. Общинският съвет даде съгласие за реализиране на проекта за стенопис „Азбука на въображението: Природни феномени“ на фасадата на ОУ „Д-р Иван Селимински“, съгласно приложения проект.

Избраният от групата художници автор на стенописа е известната в стрийт-арт средите у нас художничка Виктория Георгиева – Mouse. Нейни проекти красят сгради в редица български и европейски градове. През 2018 г. става носител на наградата на фондация „Стоян Камбарев“ в категория „Полет в изкуството“. Работи и твори основно в областите стрийт арт, живопис и илюстрация. Участва в множество проекти в различни сфери на визуалните изкуства, колективни изложби, арт фестивали, творчески симпозиуми в България и чужбина. От няколко години води авторски клас по рисуване за деца, наречен „Азбука на въображението“.

Виктория Георгиева работи по стенопис-графита близо седмица в топлите юнски дни на миналото лято. Заради горещините, започваше работа в 5,30 ч. всеки ден, рисуваше до обяд, и продължаваше работа късно следобед.

Ето какво разказа тя за образите, които е нарисувала в стенописа: „За мен е много радостно, че стенописът в Сливен е върху сградата на училище. Много деца ще минават, ще го виждат и ще докосне всеки според собствените му възприятия, чувства и светоусещане. Така че едната ми мечта е тази – да вдъхновявам децата. От друга страна, аз от много години развивам собствен творчески стил. За мен е много радостно, че тук мога да го разгърна, да обобщавам много елементи, които по принцип рисувам или да вкарам нови неща за първи път. Винаги ми е било мечта да мога да правя творби в по-голям формат. И под някаква форма тя се осъществява тук.

Символите, които по принцип рисувам, са се оформили като запазен знак за мен през годините. Единият от тях е динята. Сърничката е елементът, който рисувам за първи път и го вкарвам тук пак чрез моя интерпретация, чрез начина, по който декорирам тялото й. Има предистория. Започнах да правя скицата за този стенопис още през зимата. Една вечер пътувах през Рижкия проход и сред боровете видях как Луната е огряла една полянка със сняг, на която имаше сърничка, навела глава. След няколко дни започнах да правя скицата за стенописа и вписах сърничката в него, защото беше много красива като спомен. Освен това знам, че Сливен е обграден от много красива природа, с тези хълмове, скали, гори, затова реших да впиша и този сюжет, и боровете, които аз много харесвам. Под сърничката се появяват едни цветни хълмове. За тях се вдъхнових от едни такива планини в Южна Америка. В момента, в който ги видях, те се запечатаха в съзнанието ми. В природата има много интересни неща. Като коралите по морското дъно, например. Неща, които ние, хората, които се движим по земята, не виждаме. Тези неща сякаш са от други планети. А аз много работя с въображението и смесвам реални неща от природата, които са редки и някак си необикновени. Трябва да сме авантюристично настроени, за да стигнем до тях“.

 

 

В началото на юли миналото лято стенописът бе готов. А в началото на учебната година в двора на ОУ „Д-р Иван Селимински“ се проведе инициативата „Азбука на фантазията“. В нея участваха четвъртокласници от училището, които оцветиха буквите, с които започват имената им, според фантазията си.

 

Групата сливенски художници реализира още една цветна идея миналото лято. Още по време на благотворителния търг през октомври 2018 г., творците решиха да предоставят останалите средства за реализацията на друг проект – „Цветен кът за сливенци“, който бе завършен в края на миналото лято. Фондация „Добродетел“ кандидатства с проекта по Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен 2018“ на ОДФ-Сливен и бе одобрен. „Цветният кът“ бе открит в началото на октомври близо до пъстро оцветената плоча „Мястото“ в градската градина. Представлява 6 цветни пейки за сядане, декорирани с буквите, които съставят името на град Сливен. Автор на 3D-проекта за цветния кът бе художникът Кирил Стоянов. По време на откриването на „Цветен кът“ се проведе флашмоб с четвъртокласници от ОУ „Димитър Петров“, които оцветиха 24 букви, изписващи „Моята мечта за родния Сливен“. Друга част от децата събраха шишарки, кестени, листа и други природни материали, с които да изработят различни животинчета за бъдеща еко-изложба. По-късно паркът бе огласен от ритмите на зумба, а в танците се включиха много четвъртокласници и съученици на инструкторката Мария-Магдалена Павлова от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“.