ОДФ-Сливен с мисия „Пазители на занаятите“

Публикувано на: юли 20, 2020

Фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ стартира мисията „Пазители на занаятите“. Целта на мисията е да подпомогне запазването на старите занаяти в Сливенския край. В различни публикации ще ви срещаме със сръчни жени, които се включват в мисията на ОДФ-Сливен и показват своите умения.

Днес ви представяме Живка Кондева, която е майстор на плетенето на една кука.

– Г-жо Кондева, от кого научихте този стар занаят?

– Този занаят съм го научила от майка си. Моята майка пък го е научила от нейната майка, за която в селото и махалата се е говорило, че е много скопосна. Започнах с едно синджирче и така – до днес.

– Защо е важно този занаят да продължава да се практикува и днес?

– Първо, защото доставя голямо удоволствие на този, който го практикува. И второ, смятам, че всички момичета и жени трябва да умеят да плетат на една кука, може да им потрябва в ежедневието им.

– Какво създадохте по време на т.нар. изолация?

– По време на изолацията сътворих дантели за покривки. Този стар занаят сега вкарвам в нови интересни занимания – амигуруми: плетене на една кука на дребни човечета, фигурки, което също е много приятно.

– Кое е най-важното, което трябва да знаят онези, които искат да усвоят занаята?

– Трябва да има упоритост, защото той не се научава лесно. Първо се започва със синджирче, с вълшебни бримки. Трябва да има търпение, за да се получат нещата. Това е най-важното.

– За колко време човек може да се научи на този занаят?

– Зависи от човека. Някои хора схващат по-бързо, други – по-бавно. Но трябва поне месец, за да се усвоят всички бримки, пълнежи и други особености.

– За колко време се създават различните изделия?

– Някои се създават за часове, други – за дни и седмици, а има и за месеци. Големите покривки и куверти могат да отнемат месеци.

– Какви са традициите на занаята в родното ви място?

– Аз съм от Стара Загора, а майка ми е от едно сливенско село. Навремето дантелите са се използвали за носии, слагали са се на ризите, на престилките, на пазвите. Тогава дантелата се е използвала за това.

– На какво биха се научили децата, ако опитат да се занимават с този занаят?

– Първо, ще се научат на естетика, защото всичко това, което излиза от ръцете, особено плетено на една кука, е много красиво. Ще се научат на търпение, на упоритост, на постоянство. На много хубави неща.

Мисия „Пазители на занаятите“ е по основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.