ОДФ – Сливен стартира кампания в отговор на КОВИД – 19: „ЗАЕДНО ще се справим“

Публикувано на: септември 11, 2020

 

Обществен дарителски фонд Сливен стартира кампания „ЗАЕДНО ще се справим“ – В отговор на КОВИД-19, която е подкрепена от Глобалния фонд за обществените фондации (Global Fund for Community Foundations). Целта ни е да помогнем на нашата общност по време на криза и да изградим и стимулираме взаимност и солидарност. Кампанията е насочена към най-засегнатите от коронавирус кризата групи: възрастните, бедни, бездомни и самотни хора, включително самотните майки, хората с увреждания, младежите без образование и тези, които останаха без работа, малцинствени общности, общностите в селата на Община Сливен.

Кампанията, която ще продължи една година, планираме да осъществим различни дейности, насочени към тези уязвими хора, включващи:

Þ             –   Откриване на телефон и чат-бот на сайта на фонда за консултации, напътствия и полезна информация във връзка с получаване на помощ от специалист /психолог, имунолог/.

Þ             –   Онлайн лекции/видеа, включващи теми за здравето и повишаване на имунитета, справяне със страха, стреса, тревожността, видеа с полезни икономични рецепти.

Þ             –   Занимания за групи от общности, свързани с културата, изкуството и други сфери на интерес с цел преодоляване на самотата, тревожността, депресията, осмисляне на живота и ежедневието на стари, самотни хора – игри, четения, аудиокниги, уроци по бродерия, плетене, тъкане, смехотерапия.

Þ                –  Създаване на банка и набиране на дарения за уязвимите групи от общността, включваща хранителни продукти и консумативи за предпазване от вируса дезинфектанти, маски, ръкавици и др.

Þ                    –   Кампании за разпространение на даренията към нуждаещите се.

Þ                    –   Изработване и разпространение на листовки с практически съвети и информация.

Като за начало създадохме виртуално пространство – фейсбук група „COVID-19 – ЗАЕДНО ще се справим“, където ще споделяме информация, полезни и практични съвети за всички, ще публикуваме видео-уроци и аудиозаписи, ще отговаряме на въпроси, и не на последно място – тя ще бъде място на съмишленици, които ще си помагат взаимно, защото само ЗАЕДНО можем да се справим.

Целта ни е с всичко това самотните, депресирани и болни хора да чувстват подкрепата на общността, да бъдат отвличани от проблемите си и да създадат нови приятелства, ежедневието им да придобие смисъл, да им върнем надеждата и оптимизма.

Можете да посетите фейсбук-групата ни на следния адрес: https://www.facebook.com/groups/645989146355909/

Както и да видите чат-бота на сайта на фонда „Попитай Скили за коронавируса“: http://www.fund-sliven.org/.