„Ориентиране в славното сливенско минало“ край крепост Туида

Публикувано на: октомври 25, 2020

Състезанието „Ориентиране в славното сливенско минало“, организирано от Сдружение „Войводите на Сливен“ и СКО „Сините камъни“, се проведе на 25 октомври край крепост Туида. В надпреварата участваха 15 деца на възраст от 6 до 14 години, заедно със своите родители.

Организаторите бяха подготвили маршрут в квартал „Ново село“ и карта, по която участниците да открият емблематични сгради и улици със славни имена. Децата трябваше да намерят и 6 букви, изписващи името на града ни. Началната и финалната точка на състезанието бяха пред крепост Туида.

 

Ето част от текста върху картата на участниците в състезанието: „Здравейте, започва вашата разходка по улиците със славни имена в квартал „Ново село“. Целта ви е да откриете шест букви и с тях да напишете правилната дума свързана с нашия град. Тръгвате направо, докато достигнете ул. ”Балатон”. Завивате надясно по нея. След около 150 метра завивате наляво по ул. ”Феликс Каниц”. Вървите, докато достигнете ул. ”Стоян Папазов”. Там трябва да се огледате за една от буквите, поставена на някой ъгъл. След това тръгвате надясно по ул. ”Стоян Папазов”. На втората пресечка завивате наляво по ул. ”Владислав Очков”. При достигане на бул. „Панайот Хитов”, завивате надясно и още на първата пресечка пак надясно по ул. ”Черно море”. НЕ ПРЕСИЧАТЕ БУЛЕВАРДА! След стотина метра завивате наляво и влизате в църквата „Св.София“. Следващата буква е до входа на храма. В двора на църквата е разположена камбанарията. Там ще намерите и третата буква. Ако се огледате, ще видите сградата на старото килийно училище. След това по ул. ”Добри войвода” достигате отново бул. „Панайот Хитов” и надясно – до паметника на войводата. Четвъртата буква ви очаква там. Тръгвате на един по-дълъг преход по ул. „Добри Димитров”. Шестата пресечка е ул. „Желю войвода”. Преди да тръгнете по нея, се огледайте за петата буква. След около 100 метра вляво тръгвате по ул. ”Д-р Аргира Жечкова”. Преди да достигнете ул. ”Ропотамо”, вляво ще видите параклиса „Св.Мина“. Там е последната буква. Продължавате по улицата и достигате крепостта Туида, където ви очакваме с намерените букви и правилната дума! Надяваме се разходката да ви е харесала!“

Най-бърза по трасето бе 6-годишната Виктория Баръмова с време 18,55 м. 7-годишният Валери Сяров завърши с второ време от 20,20 м., а с трето време от 22,09 м. бе Диян Баръмов. Всички участници получиха грамоти за участие и книги, свързани със славното минало на Сливен.

Състезанието „Ориентиране в славното сливенско минало“ бе третата надпревара по проект „Улици със славни имена“. Първото състезание се проведе на 19 август под името „Откриватели на сливенски тайни“. В него участваха 25 деца със своите родители, а във второто състезание със същото име, което се проведе на 1 октомври – 20 деца и родители. Всички те се справиха отлично с разчитането на картата и намирането на популярни сгради в центъра на града.

Състезанията за бързина и точно ориентиране са пилотният етап на проекта „Улици със славни имена“ на сдружение „Войводите на Сливен“. Проектът е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен“ на ОДФ-Сливен. Дарителски кръг на ОДФ-Сливен се реализира, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.