Още два фестивални дни от МФТ „Сливенски вятър”

Публикувано на: април 16, 2019

     

Четвъртият Младежки фестивал за театър „Сливенски вятър”, който започна на 11 април, продължава с още интересни спектакли. Всички постановки се оценяват от художествен съвет в състав: Маргарита Маркова, Красимира Абраамян и Ана Маринова. Постановките се играят на сцената на зала „Сливен”, в „Хаджиданчови къщи”, на малката сцена на Арт-център „Седем” и в салоните на различни учебни заведения.

До края на фестивала остават два дни, в които пред публика ще бъдат представени още 4 постановки. На 17 април в 11:30 ч., в залата на ОУ „Панайот Хитов“ започва спектакълът „Как мързелът си научи урока?”, на театрална трупа при ОУ „Панайот Хитов“, с ръководител Милка Диамандиева. От 18 ч. на малка сцена в Арт-център „Седем” ще бъде представена постановката „Цената на щастието”, на театрална трупа при СУ „Константин Константинов“, с ръководител Диляна Димитрова.

На 18 април от 11,15 ч. в залата на ОУ „Константин Константинов” започва постановката „Защо децата не ядат сладко?”, на ученически състав от 3 „д” клас на ОУ „Константин Константинов”, с ръководител Татяна Дейчева. В 13 ч., в залата на ОУ „Димитър Петров“ ще бъде представен спектакълът „Гъбарко“, на театрална трупа от I „а“ клас при ОУ „Димитър Петров“, с ръководител Павлина Георгиева.

Гала вечерта и връчването на наградите на МФТ „Сливенски вятър” са на 19 април от 19 ч. в зала „Сливен“.

Интересът към театралните постановки, включени в програмата на Четвъртия младежки фестивал за театър „Сливенски вятър”, е голям. До момента бяха представени 9 театрални постановки.

Програмата на фестивала започна на 11 април в зала „Сливен” с музикалния спектакъл „Хензел и Гретел”, по приказката на Братя Грим. В него участваха децата от 4 „в” клас от СУ„Пейо Яворов”, с художествен ръководител Стефка Михайлова. Вечерта на 11 април, отново на сцената на зала „Сливен”, публиката аплодира спектакъла „Какво е хоро ставало…” по „Старопланински легенди” на Йордан Йовков. В него участваха Младежко театрално трио „ВЪЙ” /Йоана Баджева, Виктор-Синан Бъчваров и Василена Маринова/, МТА „Браво” при НЧ „Хаджи Димитър-1937”, с ръководители Иван и Станка Иванови, и младата певица Ивона Неделчева, от Школа за народно пеене „Славейче” при НЧ „Христо Ботев-1897”, с ръководител Петя Григорова.

На 12 април в „Хаджиданчови къщи” бе представена постановката „Съседи”, по разказите на Чудомир. В нея участва Младежка театрална трупа „Изворче” при НЧ „Просвета-1935” – с. Глушник, с ръководител Даниел Влахов.

На 15 април в залата на ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ бяха представени постановките „Дядовата книжка” и „Непослуш 13”, на ученически състави към училището. В тях участваха деца от 1 и 4 клас. Под формата на цветна приказка, първата пиеса показа колко са важни книжкитеза децата и тяхното израстване. Втората постановка разказа как вирусът на непослушанието може да бъде победен с… обич. Вечерта на 15 април в зала „Сливен“ бе поставен спектакълът „Сако от велур” по Станислав Стратиев, на ученици от ПХГ „Дамян Дамянов”, с ръководител Вангел Апостолов. Интересният режисьорски прочит и отличната игра на младите театрали накараха публиката да избухва в аплодисменти доста често по време на представлението.

Три бяха постановките, включени в програмата на фестивала на 16 април, и представени в „Хаджиданчови къщи”. Постановката „Нощ в Копривщица”, на театралната трупа при ОУ „Свети Паисий Хилендарски”- с. Сотиря, с ръководител Ганка Тенева, разказа за тежкия живот на българите по време на турското робство. По-късно в двора на Етнографския комплекс бе представена част от „Под игото” по Иван Вазов. В постановката участва театрална трупа при ОУ „Черноризец Храбър”- с. Крушаре, с ръководител Красимира Куртева. Малките театрали успяха умело да влязат в ролите на Вазовите герои и да възхитят публиката с отличната си игра. Следобед бе представена драматизацията по разказа „Една българка” на Иван Вазов, на театрална трупа при СУ „Хаджи Мина Пашов”, с ръководител Петя Раденкова. Осмокласниците, които участваха в пиесата, показаха отлични театрални умения, а публиката бе приятно изненадана от интересните декори.

Младежки фестивал за театър „Сливенски вятър” се осъществява с подкрепата на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, Община Сливен, фондация „Работилница за граждански инициативи” и фондация „Чарлз Стюарт Мот”.