„Отгатни Сливен от миналото“: легенди за Хаджи Димитър

Публикувано на: май 10, 2020

Скъпи деца, нашата игра, която ви запознава с част от легендите за родния Сливен, продължава. Преданията са част от книгата „Моята първа книжка с легенди за Сливен“, издадена от ОДФ-Сливен. Всяка сряда и всяка събота ви представяме по сливенски легенди. Можете да ги прочетете сами или да помолите мама, тате, баба или дядо да ви ги прочетат. Към всяка легенда има черно-бяла илюстрация за разпечатване, която трябва да оцветите. Помолете близките си да направят снимка на оцветената рисунка и да я изпратят на нашия мейл: odf.sliven@gmail.com. За най-добрите малки художници ще има награди – изданието „Моята първа книжка с легенди за Сливен“, и комплект за оцветяване „Легенди за Сливен“.

 

И така – представяме ви новите легенди. Този път те са посветени на Хаджи Димитър. Днес се навършват 180 години от неговото рождение.

ОРИСИЯТА НА ДИМИТЪР ХАДЖИЯТА

В началото на месец май 1840 година в дома на Никола Кебеджията и жена му Маринка проплакало още едно момченце.

Изгрявали първите слънчеви лъчи. Нарекли го с хубавото българско име Димитър. Фамилията щяла да бъде като на другите в семейството – Асенов, като многобройните потомци на болярските родове, които преди години дошли от разрушената крепост Асеновец.

Радвали се родителите и планове за детето започнали да кроят – да бъде здраво и ученолюбиво, да помага на баща си в сметките.

Друго обаче крояли орисниците. Те, както в преданията от старите времена, били три на брой. Дошли на третата вечер. Майката тъкмо била заспала близо до люлката с невръстното юначе. Чула тихия шепот на очакваните гостенки.

Първата орисница започнала благословията си с думите: ”Да стане здрав и красив момък, като стисне камък, вода да пада от него!”. След нея втората орисница промълвила: ”Тъй да бъде, но да му свършат дните, като на ерген!”. Дошъл ред на третата орисница и тя добавила: ”Съгласна съм, но преди да свършат дните му, да стане юнак над юнаците и да се прочуе толкова много, че по сборове и по седенки песни за него да пеят!”.

И започнали ден след ден да текат дните от славния живот на бъдещия войвода Димитър Асенов. Малко след като навършил две годинки, бил провъзгласен за Хаджия след съприкосновението с водите на река Йордан и обличането на голямата домоткана риза. Тогава Хаджи Димитър Николов Асенов още не знаел какво, освен орисията на орисниците, е приготвила съдбата за него. Но и до днес из цяла България се носят легенди и песни се пеят за неговите многобройни подвизи!

ХАДЖИДИМИТРОВОТО КЛАДЕНЧЕ

В Ичера по времето, когато в околностите на Сливенския Балкан се подвизавал Хаджи Димитър, живеела баба Мариница. Сиромашки били дните й, но с много труд тя успявала криво-ляво да преживява. Сама си носела дърва от гората баба Мариница. Грабвала въжето, шмугвала се в гората и набързо излизала с цял вързоп дърва. Тъй правели и другите сиромаси в околността – жеравненци, градешчани, раковчани.

Един ден, като отивала в гората за дърва, баба Мариница съгледала да лежи тежко ранен войводата Хаджи Димитър от Сливен. Бил се спотаил на едно сенчесто и влажно място. Издълбал с ножа си едно малко кладенче и от него утолявал жаждата си.

Отишла при него баба Мариница, познала го, разбрала каква е работата и му казала:”Ти стой тук, недей да ходиш никъде, че могат да те уловят. Аз разбирам от рани и мога да правя мехлеми. Ще идвам всеки ден, ще ти нося хляб и ще те превързвам!”.

Баба Мариница била жена с храбро сърце. И друг път била помагала на ранени хайдути. Всеки ден ходела при Хаджията. Опичала една прясна пита в огнището, приготвяла мехлем и парцали, скривала всичко това в елечето си под въжето и тръгвала…за дърва. Или пък нарамвала кобилицата с бакрачите, уж за вода отивала. Като минавала покрай турците, чувала възгласите зад гърба си: ”Курназ гяур, брей, курназ гяур!”.

Така ден след ден изминал цял месец. Храбрата старица хранела и превързвала ранения войвода. Оттогава на това място му викат Хаджидимитровото кладенче. Носела се славата на кладенчовата вода, че е лековита и спомогнала за излекуването на войводата.

Играта „Отгатни Сливен от миналото“ е по основната програма на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.