Откриха кабинет по кинезитерапия в Помощното училище

Публикувано на: април 7, 2017

На 7 април в Помощно училище „Власаки Шуманов” бе открит кабинет по кинезитерапия. Средствата за оборудването му бяха събрани по време на благотворителна вечер през ноември 2016 г., която бе организирана от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, с подкрепата на Глобален фонд за общностни фондации (GFCF). Кабинетът бе открит от Дора Куршумова, председател на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, и директора на Помощното училище Мариана Тенева. Стойността на оборудването е 2200 лв.

„В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Възкресение Христово, решихме да открием нашата нова придобивка – кабинета по кинезитерапия, сподели Мариана Тенева. Във връзка с новия Закон, през лятото предстои Помощното училище да се превърне в Център за специална образователна подкрепа, в който в изнесени паралелки ще продължат да се обучават децата с множество увреждания. В момента в училището има 56 деца. За нас новият кабинет е много важен, защото имаме деца с множество увреждания, които нямат добре развита фина и обща моторика, имаме деца с детска церебрална парализа.

Тук ще провеждаме допълнителни занятия, в които тези деца ще усъвършенстват фината и общата си моторика. Имаме дъски за развитието на моториката на долни и горни крайници, уреди за развитие на фината моторика, за обучение как да се изкачват по стълби, за равновесие, велоергометър за развитие на долните крайници, конструктори и занимателни игри, които ще използваме за развитие на фината моторика. Много сме щастливи, че този кабинет стана факт, благодарение на прекрасната инициатива на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.

„Благотворителната акция за събиране на средства за кабинета се проведе през ноември 2016 г., каза Дора Куршумова. В акцията с изработване на различни предмети се включиха майки-доброволки и учителки, самите деца направиха пана, имаше и дами от системата на правосъдието, които дариха свои творби. По този начин направихме един чудесен базар, освен самото благотворително парти. Тогава средства дариха и японският посланик, който случайно беше в съседна на нашата зала, актьорът Сашо Кадиев, Едоардо Миролио и неговите приятели. Още в средата на благотворителната вечер бяхме събрали нужните за кабинета средства. С останалите събрани пари могат да се купят щори за кабинета, защото в момента няма, или още помагала. Надявам се, че оборудването ще подпомогне ежедневната работа на екипа на Помощното училище с децата. Самите деца много се радват на новите уреди в кабинета, надявам се, че направихме добро за много от тях”.

Малко след откриването на кабинета по кинезитерапия, учебното заведение посрещна още гости. Четвъртокласници от Седмо училище посетиха децата от Помощното училище и заедно с тях изработиха великденска украса.

Обществен дарителски фонд Сливен, като организация в обществена полза, има основна функция да набира средства от местни дарители /частни лица и фирми/ и да ги преразпределя като стипендии и грантове към изявени таланти, нуждаещи се граждани, както и към малки проекти на граждански организации и неформални групи на местно ниво, като по този начин създава условия за насърчаване на благотворителността и дарителството. От създаването си до момента Фондът събира средства чрез различни инициативи и е изпълнил над 40 малки проекта в обществена полза. Той поддържа първата по рода си в региона интернет дарителска платформа Общността.сом.