Откриха „Златен Сливен 2018”

Публикувано на: ноември 28, 2018

 

Шестото издание на „Златен Сливен” бе открито на 27 ноември в ЕК „Хаджиданчови къщи” с концерт на НЧ „Христо Ботев-1897” под надслов „Червено вино”, с участието на ВГ „Нежни спомени” с ръководител д-р Недялка Турсунлийска, Наско Гелев; дует „Пролетен дъх”; дует „Палитра”, соло: д-р Недялка Турсунлийска. Присъстващите се насладиха на прекрасните песни и си припомниха стари сливенски истории. В края на концерта Дора Куршумова връчи на участниците грамоти и награди.

На 28 ноември в малката зала на галерия „Седем” бе открита изложбата „Спомени в шевици”. Тя представя част от изделията, изработени по проект „Майсторилница за сувенири” на НЧ „Отец Паисий-1936” – Сливен. Проектът бе финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2017” на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Изложбата е част от програмата на шестото издание на инициативата „Златен Сливен”, която се провежда тази седмица.

На откриването присъстваха Дора Куршумова, председател на ОДФ-Сливен, Жулиета Велева от НЧ „Отец Паисий-1936”, участнички в проекта от Сливен и региона, любители на шевиците. Дора Куршумова връчи грамота на Жулиета Велева за отличното представяне по проекта.

Изложбата показва бродирани карета, престилки за бутилки с вино, магнити за хладилник, разделители за книги, картички, картини, подложки за чаши, визитници, медальони и др.

„От години обичам да бродирам, сподели пред присъстващите Жулиета Велева. Благодарение на този проект, насочих вниманието си към българските и по-конкретно сливенските шевици. Исках не само да представим автентични сливенски шевици, но и да ги приложим в различни предмети от нашето съвремие”. Впечатленията си от работата по проекта споделиха и част от присъстващите жени.

По време на изложбата бяха представени автентични ризи от с.Панаретовци, чиито шевици са с изображения на Богинята-Майка и цветя, танцов костюм с шевици, моминска риза от с.Чокоба и хаджийска престилка.

„Златен Сливен 2018” продължава на 29 ноември от 17 ч. с концерт в НЧ „Дружба-1993”, в който ще вземат участие ВГ „Градски хубавелки” и ТФ „ЖиНиС“. На 30 ноември от 9,30 ч. в малката зала на р-т „Летисия” ще бъде представена новата книга на Дора Куршумова „Хаджийска премяна”.

Инициативата „Златен Сливен” е на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, осъществена с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи” и фондация „Чарлз Стюарт Мот”.