Пъстри гъсенички от…цветни сламки

Публикувано на: юли 24, 2020

През изминалата седмица се проведе серия от творчески работилници за деца по проект „Разумните опаковки“. В тях се включиха над 100 деца от всички групи в ДГ „Синчец“ в Сливен.

Малчуганите с интерес и любопитство се включиха в работилницата. Те низаха неуморно шарени парченца от сламки и изработиха красиви гъсенички.

Докато се забавляваха, децата слушаха поучителните думи на своите учителки за употребата на пластмасови изделия. Така научиха, че догодина пластмасовите сламки ще бъдат забранени и вместо с тях, ще пият сок с хартиени или метални сламки. Или със сламки от… дълги макарони. Малчуганите разбраха, че по този начин ще се включат в мисията на възрастните за опазване чистотата на планетата.

Всички деца се забавляваха много, а в края на заниманията изявиха желание да участват и в следващите творчески работилници.

Проектът „Разумните опаковки“ е на фондация „Орлица“ и е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен“ на ОДФ-Сливен. Той обхваща 300 деца на възраст от 5 до 10 години и техните родители. Основната цел на проекта е да акцентира върху вредата от ежедневното използване на пластмасови опаковки за еднократна употреба. Предвидени са лекции за намаляване употребата на пластмасови опаковки, прожекции на филми за замърсяването на околната среда с пластмаса, практически занимания за изработване на сувенири от употребявани пластмасови опаковки, изложби, изготвяне на информационни табла за детски градини и училища и др.

 

Дарителски кръг на ОДФ-Сливен стана възможен, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.