Пътят на виното ни отведе и до Винарска изба „Марвин“

Публикувано на: юни 5, 2020

Скъпи приятели, през месеца разгръщаме страниците на изданието на ОДФ-Сливен „Пътят на виното в Сливенския край“. В този своеобразен пътеводител в света на виното в региона са представени 10 от най-големите и известни винарски изби. Изданието съдържа информация на български и английски език за развитието на всяка винарска изба, представени са и най-известните продукти на всяка марка. Книгата включва и интересни текстове за виното, за видовете съдове за вино, открити от археолозите край Сливен, легенди и древни български предания за напитката на боговете и др.

 

Днес ви представяме ВИ „Марвин“ и част от нейните продукти, включени в изданието.

Винарска изба “Марвин” е създадена през 2005 година в землището на с.Хаджи Димитрово, обл. Ямбол, на 20 км. от гр. Сливен, в Долината на тракийските царе. Местонахождението на избата и лозовите масиви в район с богато историческо наследство благоприятства развитието на културно-исторически и винен туризъм. Лозовите насаждения са в екологично чист район без тежка индустрия и други замърсители.

Идеята за създаване на винарска изба за производство на малки, прецизно направени партиди вина за ценители, от по-висок ценови клас, е продиктувана от дългогодишния опит във винарството на екипа, създал фирмата.

В избата се произвеждат червени вина от сортовете Каберне Совиньон, Мерло, Пино Ноар, Сира и розе от Каберне Совиньон, както и белите – Алиготе, Мускат Отонел, Вионие, Шардоне и Совиньон блан. Вината на избата се радват на добър прием сред колекционери и ценители на хубави, различни и нетрадиционни вина. Дистрибуцията на вината обхваща различни търговски вериги в България и чужбина, както и по елитните ресторанти в големи градове и курорти. Всички вина са произведени от ръчно брано в касетки, селектирано, добре узряло грозде от собствени лозя, намиращи се на 200 м от избата. По-голямата част от лозята са 11–годишни. Всички 900 декара лозови масиви са засадени с елитен посадъчен материал – внос от Франция. При производството са използвани най-съвременни технологии, съчетани с добрите традиции на българското винарство и опита на екипа.

Вината на Шато „Марвин” се характеризират с наситени плътни цветове, характерна сортовост, изразен плодов характер, меки танини и добра фенолна запасеност, подходящи са за отлежаване в бутилка и се намират в средния и висок ценови диапазон.

Бутилирани са при спазване на всички условия за стерилност, с висококачествени тапи от естествен корк, гарантиращи запазването на вината за дълъг срок на отлежаване при подходящи условия.

Де Факто Совиньон Блан – Искрящ цвят с леки зеленикави оттенъци. Сладостно-цветист нос, леко опушен, с добра интензивност на цитрус, мед и фини нотки на личи. Заоблено тяло с приятна сладост и мека свежест, спокоен финал със спомен за тропически плод и нюанси на цариградско грозде.

Де Факто Шардоне & Вионие & Совиньон Блан – Бистър, искрящ, лимонен цвят с леки зелени оттенъци. Носът е съблазнителен с акценти на кайсия, зрели цитрусови плодове, а на втори план – ядки, стафиди и дим. Свежо, заоблено тяло с нюанси на карамел, с нотки на захаросана цитрусова коричка. С приятна мазнота и дълъг затоплящ финал.

Марвин`с Шардоне Барел Ферментед – Цветът на това вино, селектирано между две шардонета, ферментирали при различни условия, е искрящ, със зеленикави оттенъци.

Ароматите са изградени от ухания на цитруси и мед, препечен хляб и ябълков пай, които се комбинират с елегантността на дъба. Виното е със заоблен вкус, без да е тежък, с добра киселинност. Финалът е плодов, оставяйки усещането за зряла сладост, свежест и нежност.

Де Факто Пино Ноар – Искрящ и наситен вишнев цвят. Комплексен сортов нос с акценти на вишна, печена синя слива и червени плодове с приятна лека сладост. Вкусът е сочен и пикантен, напомнящ узряла и сладка вишна. Средно до плътно тяло с фина и мека танинова структура със спомен за сладък плод.

Де Факто – Сира – Красив и плътен мастилено червен цвят. Атрактивен и сортов нос с нотки на зряла черница, дребни цветя, черен пипер и интересен акцент на мед. Обло и сочно тяло, с леко зърнести, зрели танини. Гъвкаво и елегантно до финала. Готово за пиене и в момента, но може да отлежава още година-две.

Де Факто Каберне & Мерло & Сира – Плътен, красив тъмно рубинен цвят. Атрактивен и зрял нос с нотки на дим, черни плодове, печена слива. Във вкуса – сладки подправки, лек нюанс на ванилия, добре узрели танини. Деликатен завършек и фини нотки на опушено дърво и зрели черни плодове.

Де Факто Розе – Блестящият и жив прасковен цвят с оттенъци на сьомга ви подготвя за необичайните аромати на зрели червени горски плодове, малина и дребни бели цветя. Виното е заоблено и сочно, с добра сладка част, мека свежест и структура и деликатен плодов финал. Розе от 100% Каберне Совиньон.

 

Марвин’с Блъш Розе – Срамежлив бледо-розов, искрящ и красив цвят на праскова. Атрактивен нос, доминиран от аромата на дива круша и нюанси на бели цветя. Обло, нежно тяло, но със свежест във вкуса и аромат на цитруси. Елегантен, дълъг и запомнящ се финал.

 

„Пътят на виното в Сливенския край“ е издание на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.