Пътят на виното ни отвежда и до винарска избра „Ейнджълс Естейт“

Публикувано на: юни 19, 2020

Скъпи приятели, през месеца разгръщаме страниците на изданието на ОДФ-Сливен „Пътят на виното в Сливенския край“. В този своеобразен пътеводител в света на виното в региона са представени 10 от най-големите и известни винарски изби. Изданието съдържа информация на български и английски език за развитието на всяка винарска изба, представени са и най-известните продукти на всяка марка. Книгата включва и интересни текстове за виното, за видовете съдове за вино, открити от археолозите край Сливен, легенди и древни български предания за напитката на боговете и др.

Днес ви представяме винарска изба „Ейнджълс Естейт“ и текст за виното, включени в изданието.

Винарско имение Ейнджълс Естейт е създадено с идеята да произвежда впечатляващи и запомнящи се вина. Избата е позиционирана в непосредствена близост до язовир Жребчево, в склоновете на Средна гора. Притежава 1500 дка нови лозови насаждения. Именно язовир Жребчево е вдъхновението за името на първата серия вино STALLION (ЖРЕБЕЦ) – символ на зараждащия се нов живот, изпълнен с енергия и любов.

Избата е разположена върху 14 000 м2 разгъната площ, от които 7000 м2 вкопани под земята. Това позволява технологичният процес да се извършва по гравитачен път.

Винарско имение Ейнджълс Естейт е с капацитет за преработка на 650 т грозде.

Зала за ферментация

На площ от 3000 м2 са разположени общо 88 ферментатора:

– 72 броя иноксови ферментатори – тип каца, термоизолирани от по 7 и 8 т;

– 15 броя дървени френски каци по 7 т;

-един купажен съд от 30 т

Ейнджълс Естейт притежава две избени помещения за съзряване на вино в барици от 225 л с капацитет от 1400 барика и 420 барика при контролирана температура на две нива.

Технология

Нетрадиционна технология, съчетана с ръчен труд.

Сортовият състав на лозята е в съотношение 70% червени сортове и 30% бели сортовe:

ЧЕРВЕНИ – Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Пети Вердо, Гренаш, Мурведър и Барбера

БЕЛИ – Шардоне, Совиньон блан, Вионие, Траминер, Семийон и Пино Гри

Гъстотата на лозята е 500 лозички в декар. Ширината на редовете е 2 м и 1 м между лозичките.

Почви

Почвеният състав е разнороден. Пясъчно-каменисти, канелено-горски и глинесто-варовити.

Ейнджълс Естейт притежава 1500 дка нови лозови нaсаждения, създадени през 2007 – 2008:

– в землището на село Червенаково;

– в землището на село Баня.

В избата постъпва и се преработва само най-доброто, което раждат лозята. Подборът е безкомпромисен, като неслучайно има три сортировъчни линии, от които едната е едно от най-модерните съоръжения за сортиране на грозде. Избата е оборудвана по начин, който осигурява пълен контрол над процесите във всеки един етап на производството. Технологичните решения, които се прилагат, са изключително в полза на изява на характера на самия плод. Вината отлежават в едни от най-елитните френски дъбови бъчви. Вината са хармонични, комплексни, интригуващи и разпознаваеми.

Stallion Rose – Розе с кварцов цвят и блясък, със свеж и жизнен аромат. Експлозивен и комплексен бленд от свежи горски плодове, вишни и розов грейпфрут. Вино със завладяваща атака и изявена минералност във вкуса, съпроводен от продължителен и свеж финал.

Angel Sauvignon Blanc – Искрящ лунен цвят с характерни зелени акценти. Вино, радващо с екплозивно богатсво на аромата, в който се преплитат финни растителни и цветисти нюанси, напомнящи на акация, розов грейпфрут и лимонова трева. Вкусът е свеж и балансиран със запомнящ се плодов финал.

Cattleya Cabernet Franc – Cattleya Каберне Фран е с красив цвят на тъмна череша. Ароматът на виното е хармонична комбинация от свежи черни плодове, кафе и сушени подправки. Този Каберне Фран се отличава с мекота и свежест във вкуса, където се преплитат нюанси на черница и тютюн.

…….

Местните съдове за сервиране на вино от територията на средното поречие на река Тунджа запазват традиционните производствени характеристики и донякъде са повлияни от формата на класическия кратер.

Кратерите са основни съдове на класическа Гърция в сервиза за пиене. Предполага се, че са произлезли от котел с триножник. Това са дълбоки съдове, обикновено с обърната камбановидна форма на тялото, с много широко устие и две дръжки. Има 4 вида форми на кратери: камбановиден, волутен, колонен и киликс-кратер. Изработвани са от глина, метал и мрамор. Най-голямо разпространение и приложение имат керамичните кратери. Те служат като трапезен съд за сервиране и смесване на течности, предимно на вода с вино по време на пир. Кратерът има широко устие, за да може оттам да се гребе с друг съд – черпак или директно с чаша.

Камбановидни червенофигурни керамични кратели са открити в могилни гробове при с.Младово и с.Новоселец, Новозагорско, с.Малка детелина, Новозагорско, Твърдица и др. Тези кратери са част от бита на тракийските аристократи – вносната и скъпа вещ издава благополучие и висок стандарт на живот, позволяващ подобаващи пирове.

Освен използваните вносни кратери, в Тракия има местни съдове, които изпълняват ролята на кратера като трапезен съд. Пред периода VI-II в. пр.Хр. се разграничават 4 форми съдове за сервиране на течности. Те са изработени на колело от добре пречистена глина с примес на дребни кварцови частици и органични материали, придобили червен или сив до черен цвят след изпичането. Такива съдове са открити край с.Пет могили, с.Радево, с.Стоил войвода, Новозагорско, в могилни гробове край Сливен. Други съдове, със запазена форма на класически камбановиден кратер, са открити край с.Караново и с.Пет могили, Новозагорско, край с.Любенец, Новозагорско, с.Млекарево, Сливен и др.

з статията на Веселин Игнатов „Местни съдове за сервиране на вино от територията на средното поречие на реките Марица и Тунджа”, част от книгата „Земите на България – люлка на тракийска култура”, том 2.)

 

…..

 

„Пътят на виното в Сливенския край“ е издание на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.