Пътят на виното ни отвежда и до винарска избра „Росиди“

Публикувано на: юни 23, 2020

Скъпи приятели, през месеца разгръщаме страниците на изданието на ОДФ-Сливен „Пътят на виното в Сливенския край“. В този своеобразен пътеводител в света на виното в региона са представени 10 от най-големите и известни винарски изби. Изданието съдържа информация на български и английски език за развитието на всяка винарска изба, представени са и най-известните продукти на всяка марка. Книгата включва и интересни текстове за виното, за видовете съдове за вино, открити от археолозите край Сливен, легенди и древни български предания за напитката на боговете и др.

Днес ви представяме винарска изба „Росиди“ и текст за виното, включени в изданието.

Вината на „Росиди“ са родени от нашата любов и страст към хубавите вина. Единственото ни желание винаги е било производството на висококачествени вина в лимитирани количества, предназначени главно за изискани ресторанти, винени магазини и ценители.

„Росиди“ като наименование на търговската марка и производителя е съчетание от първите имена на основателите и собственици – Роси и Еди Куриян.

Нашите вина са тероарно ориентирани, а не категоризирани като „Стар“ или „Нов“ свят. Наше наблюдение е, че изисканите виноценители в повечето случаи търсят вина с индивидуалност, провокация, интрига и елегантност, отколкото унифицирани, лабораторно контролирани, полирани и тривиални такива.

Философията на „Росиди“: „Виното трябва да отразява тероара и главните характеристики на сорта грозде, от който се произвежда. То не трябва да бъде комерсиален продукт, умишлено шлифован, за да допада на определена група консуматори“.

„Росиди“ е един от първите от вълната малки винопроизводители, стартирала преди 10 години в България, който успешно е развил разпознаваем, висококачествен бранд без агресивен маркетинг. Година след година „Росиди“ продължава да демонстрира забележителна разлика в отношението и артистичността, които влагаме в нашите вина.

Вината с търговска марка „Росиди“ се произвеждат от собствени лозя в землището на с.Николаево, общ.Сливен, в регион Тракийска низина. Произвеждат се основно чисто сортови вина от интернационалните сортове Гевюрцтраминер, Шардоне, Пино Ноар, Сира, Мерло и Каберне Совиньон.

Произвежда се и „Оранжево“ вино, което още с първата си 2015 реколта впечатлява винените критики и журналисти.

Използването на стандартно и нестандартно оборудване (специално изработени 300 л иноксови „бъчви“ за Гевюрцтраминер и бетонни ферментатори във формата на яйце за Шардоне) е само малка част от начина, по който екипът от „Росиди“ комуникира разбирането и визията си за виното.

На интернационално ниво „Росиди“ се представи във Великобритания, Белгия, Нидерландия, САЩ и Тайван. В световната столица на виното Лондон нашите вина са отличавани регулярно от световноизвестни имена като Стивън Спуриър и Джансиз Робинсън.

…………………

Медената течност /Николай Овчаров – „Българската епопея на виното”/

 

Първите записани в Европа литературни творби са „Илиада” и „Одисея” на Омир. Те отразяват станалата през 13-14 век пр.Хр. Троянска война и в тях виното буквално се лее. Напитката е наричана с епитетите „благовонна” и „медена”. В стана на гърците се възстановявали с несметни количества от упойващата течност. Шатрите на обсаждащите „са пълни с вино, което архейските кораби превозват всеки ден по широкото море от Тракия”. Един от царете на траките, Марон, подарил на Одисей много амфори със сладко, червено и гъсто вино, което било божествено питие. „И когато искаха да пият от това червено вино, сладко като мед, той напълваше една чаша, смесваше го с вода двадесет пъти повече и приятно благоухание се разнасяше от кратера. Никой не можеше да се въздържи от него”. В приключенията на Одисей пък силното тракийско вино помогнало на гръцките герои да се спасят. Затворени в пещерата на едноокия великан Полифем, те го упоили в него и така успели да избягат. В това отношение са много важни археологическите проучвания, които аз и моят екип правим вече години в Източните Родопи.”

„Пътят на виното в Сливенския край“ е издание на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.